Пожарната обстановка в Гърция продължава да бъде усложнена, като се очаква ветровете да затруднят допълнително овладяването на пожарите, съобщиха от Ситуационния център на Министерството на външните работи.
 

Огненият ад в Гърция приближава българската граница


Границите на Националния парк „Парнита“ са засегнати от големия пожар, който вече е изпепелил десет къщи в различни райони. Пожарът във Филис и Хасия, където има изгорели къщи, е засегнал и райони на юг от Парнита. За районите на Дартиза и на запад от Агия Параскеви и Амигдалеза е издадена заповед за незабавна евакуация на около 700 мигранти от бежанския лагер в Амигдалеза, съобщиха от външното ни министерство.

Пожарите в Гърция не стихват, щетите са мащабни


Министерство на климатичните кризи и гражданска защита информира за евакуация на селищата Агия Параскеви, Агиос Йоанис Росос, Амигдалеза и Капота. В района на Лефанто е предприета евакуация в Ано Лиосия, а също така има евакуация към Атики Одос на жителите от района на Софо, Аспропиргос. Възобновил се е и започналият вчера пожар край манастира Клистон, информираха от МВнР.

Остават в сила препоръките на гръцките власти във връзка с влошеното качество на въздуха в районите в близост до пожарите. Препоръчва се уязвимите групи (възрастни, малки деца и хора с респираторни заболявания) да останат по домовете си при затворени прозорци, предупредиха от Ситуационния център. Актуална информация за качеството на въздуха е достъпна на тук.

Апокалиптични картини в Гърция: Невиждан огнен ужас, димна завеса и страх (ГАЛЕРИЯ)


Наши пожарникари вече се включиха в помощ на гръцките си колеги за справяне с възникналите големи горски пожари. В българския модул влизат пет пожарни автомобила, два микробуса, оперативен автомобил и 36 пожарникари от Кюстендил, Благоевград, Габрово, Шумен и София.