/ Gulliver/Getty Images
Ръководителят на организационния комитет за Олимпийските игри в Токио Тоширо Муто не изключи отмяна в последния момент на най-голямото спортно събитие на фона на нарастващите случаи на заразени с коронавирус, които поставиха пред организаторите нарастващи предизвикателства.

Дни преди олимпийските игри: Токио с най-много заразени с коронавирус за последната половин година

Запитан на пресконференция дали игрите, които трябва да бъдат открити в петък, все още могат да бъдат отменени, Тоширо Муто каза, че ще следи броя на заразените и ще проведе дискусии с организаторите, ако е необходимо.

"Не можем да предскажем какво ще се случи с броя на случаите на коронавирус. Така че ще продължим дискусиите, ако има скок в заразените", каза Муто.

"Разбрахме се, че въз основа на ситуацията с коронавируса отново ще свикаме петстранни преговори. В този момент случаите на коронавирус могат да се увеличат или да спаднат, така че ще помислим какво трябва да направим, когато възникне дадена ситуация", добави той.

Скромно посрещане на Олимпийския огън в Токио

Случаите на COVID-19 нарастват в Токио, а Игрите, отложени миналата година заради пандемията, ще се проведат без зрители. Церемонията по откриването също ще се проведе без зрители и големи олимпийски спонсори, след като все повече спортисти дават положителни тестове за коронавирус.
БТА