/ БТА

Руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС, заяви, че "украинските управляващи одобряват използването на отровни вещества срещу руските сили" и много военни от Руската федерация, които са изпълнявали задачи в Запорожка област, са били настанени в болници с признаци на отравяне.

Русия предупреди ООН, че Украйна подготвя провокация в Запорожката АЕЦ

В съобщението се казва още, че "на фона на пораженията в Донбас и в други региони режимът на Зеленски одобрява терористични актове с използването на отровни химически вещества срещу руски военнослужещи и срещу мирното население",

От министерството уточняват, че военнослужещи, изпълнявали задачи в Запорожка област около Василевка, са били хоспитализирани след това с признаци на силно отравяне. "В резултат на извършените изследвания в организма на военнослужещите е било открито отровното вещество ботулинов токсин тип "В", съобщава военното ведомство.

Москва ще предостави на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) документи с резултатите от изследванията на всички руски военни, които са били настанени в болници с признаци на отравяне, предаде ТАСС.

Путин с предупреждение за АЕЦ „Запорожие“

Военното ведомство в Москва съобщи още, че ръководителят на назначената от Русия администрация в Херсонска област Владимир Салдо е започнал допълнително разследване по случая. 

БТА