Монд: България и Румъния бавно се приближават към европейските стандарти на живот
Монд: България и Румъния бавно се приближават към европейските стандарти на живот / Thinkstock/Getty Images

На 1 януари 2017 година София и Букурещ отпразнуват 10 години от присъединяването си към Европейския съюз. Въпреки началото на икономическо наваксване, двете страни остават най-бедните сред 28-те, пише в електронното си издание в. "Монд" под заглавие "България и Румъния бавно се приближават към европейските стандарти на живот".

Евронюз: 10 г. след влизането в ЕС България и Румъния днес живеят по-добре

В момент, когато в Букурещ току-що беше избран министър-председателят Сорин Гриндяну, а в София беше избран проруски президент, настроението не е празнично в двете страни, където по-скоро царят разочарование и реализъм, се казва в публикацията.

"Икономическите резултати от последните десет години са положителни, но не са еднозначни", изтъква Тиери Апотекер, президент на консултантската кантора ТАК икономикс (TAC Economics).

"Конвергенцията с другите страни членки е започнала, но пътят е още дълъг", допълва Анна Дорбек, специалист по региона в Бе Ен Пе Париба (BNP Paribas).

Ако вярваме само на показателите, двете икономики са по-солидни, отколкото преди десет години. Икономическият растеж на Румъния за 2016 година се очаква да бъде 5,2 на сто - най-силният сред 28-те страни членки, според Европейската комисия. България не остава по-назад с очаквано увеличение на БВП от 3 на сто.

"Възможността да се пътува, отварянето на Запад, появата на чуждестранни капитали дадоха огромна глътка въздух и надежда на нашите народи", посочва Десислава Николова, главен икономист в института lТIME в София, цитирана от в. "Монд".

През 2015 година БВП на човек от населението в България е достигнал 5700 евро спрямо 4900 през 2007 година, а в Румъния се е увеличил от 6200 евро до 7100 евро.

"Освен това местните промишлени предприятия са се интегрирали в европейските производствени вериги, особено в Румъния", допълва Апотекер.

Източник: БТА