Американската компания Moderna не планира да сподели формулата за ваксината си срещу COVID-19, защото ръководството ѝ е стигнало до извода, че увеличаването на собственото производство е най-добрият начин за постигане на ръст в глобалните доставки, съобщи Асошиейтед прес.

В интервю за агенцията президентът на компанията Нубар Афеян потвърди обещанието на Moderna отпреди една година да не съди за патент никой, който произвежда ваксина срещу новия коронавирус по време на пандемията.

Финландия спря да използва ваксината на Moderna при мъже под 30 г.

"Не беше нужно да го правим", каза Афеян. "Смятаме, че това беше правилното, отговорно поведение" и добави, че от компанията биха искали да помагат на света.

Здравната организация на ООН оказва натиск "Модерна" да сподели формулата на ваксината си. Афеян каза, че са анализирали дали би било добре да споделят технологията на информационната РНК и са решили, че могат да разширят производството и през 2022 г. да осигурят милиарди допълнителни дози от ваксината.

Властите в Канада препоръчаха младежи да не се ваксинират с Moderna

"В следващите шест до девет месеца най-надежният начин за производство на висококачествени ваксини, и то по ефективен начин, ще е, ако ние ги произвеждаме", каза Афеян. На въпрос за призивите на Световната здравна организация и други, той отговори, че тези призиви се основават, че "нямаме достатъчен капацитет, но всъщност ние знаем, че имаме".

Той отбеляза още, че са инвестирани 2,5 милиарда долара и десет години за разработването на платформата, на която е създадена ваксината срещу COVID-19 на Модерна. 
БТА