Финландия се присъедини към други държави от Северна Европа, които спряха да изплзват или препоръчаха да се избягва прилагането на ваксината срещу COVID-19 на Moderna при някои възрастови групи заради повишен риск от сърдечни възпаления. Става дума за рядък страничен ефект, свързван с употребата на препарата, предаде Асошиейтед прес.

Швеция спира прилагането на ваксината срещу COVID-19 на Moderna при младите хора

Финландският институт за здраве и социално подпомагане съобщи вчера, че властите няма да предлагат ваксината на мъже под 30-годишна възраст. Вместо това на тях ще бъде предложена ваксината на Pfizer. Институтът добави, че е установил, че млади мъже и момчета са с леко завишен риск от развитие на миокардит след ваксинация с препарата на Moderna.

Властите в Канада препоръчаха младежи да не се ваксинират с Moderna

Стъпката на Финландия следва аналогични решения на трите й съседни страни, взети в сряда. Швеция спря прилагането на ваксината на Moderna за хора под 30 години. Дания съобщи, че на хората под 18 години ще бъде предложена ваксина шведско производство, а Норвегия призова гражданите под 30 години да използват вместо ваксината на Moderna тази на Pfizer.
БТА