Експертна група на Световната здравна организация (СЗО) препоръча днес да се поставя подсилваща доза ваксина срещу COVID-19 от всички признати от СЗО препарати на хора с "умерено или силно отслабен имунитет" , предаде Франс прес.

Експертите на СЗО уточниха, че в случая не става въпрос за препоръчване на трета доза ваксина за цялото население, за която организацията продължава да препоръчва мораториум до края на годината, за да има достатъчно дози, които да могат да бъдат дадени на страни, където нивата на ваксинация остават все още твърде ниски.

Какви са реакциите след третата доза ваксина срещу COVID-19

"Препоръката, която даваме сега е хората с отслабен имунитет да получат подсилваща доза", каза д-р Кейт О'Брайън, директорка на отдела за ваксинации на СЗО.

"Поставянето на тази трета доза трябва да е с интервал от един до три месеца след втората", обясни д-р О'Брайън. (Одобрените от СЗО ваксини изискват две първоначални дози, с изключение на тази на Johnson & Johnson, която се прилага в еднократна доза.

Кацаров обяви на кои хора ще се поставя трета доза от ваксината

СЗО е одобрила за употреба две иРНК ваксини - на Moderna и Pfizer, две китайски ваксини - на Sinopharm и Sinovac, както и ваксините на Johnson & Johnson и на AstraZeneca, отбелязва АФП.
БТА