Мобилна клиника обикаля малките села в североизточна Сирия. Проектът е инициатива на местна женска група и има за цел и да образова жените в селата и да лекува здравословни проблеми, предава Voice of America (VOA).

В мобилната клиника работят трима служители - доктор, медицинска сестра и шофьор. Клиниката е особено полезна за жените, защото предлаганите услуги са предимно за тях.

В страна, чиято здравна инфраструктура до голяма степен е разрушена от десетилетия на конфликти, мобилната клиника е особено полезна за жителите на селата в Сирия.

„Благодарни сме за тази клиника. Лекарите ни посещават, ходят и в други села. Наистина се надяваме, че могат да разширят дейността си, защото сме далече от градовете, нямаме коли и медицински центрове. Хората тук са бедни. Понякога дори не могат да си купят лекарствата, казва жителка на едно от селата в региона.

Според ООН повече от 2,5 милиона разселени хора живеят в североизточна Сирия. Те имат нужда от здравни грижи. Мобилната клиника обикаля селата и за два месеца има прегледани около 1000 жени, съобщава Voice of America (VOA).

Хората се надяват да има повече мобилни клиники, за да се задоволи нуждата от здравни грижи в региона.
Voice of America (VOA)