Мнозинството палестинци са срещу ракетните нападения от Газа
Мнозинството палестинци са срещу ракетните нападения от Газа / netinfo
По-голямата част от палестинците се противопоставят на ракетните нападения от Ивицата Газа срещу Израел и считат, че сигурността в областта се е влошила след завземането на властта от ХАМАС, сочи публикувано проучване, цитирано от БГНЕС.

54,8% от анкетираните се противопоставят на пакетните нападения, 43,7% ги подкрепят, а 3,7% нямат мнение.

На 17 януари Израел наложи блокада на Ивицата Газа в отговор на ракетните нападения, които палестинският президент Махмуд Абас определи като „неоправдани“. Проучването, осъществено едновременно в Ивицата Газа и на Западния бряг на р. Йордан сочи, че 43,4% от палестинците считат, че ракетните нападения „вредят на палестинската кауза“, 33,9% са на обратното мнение, а 3,4% нямат мнение.

69,6% от анкетираните са за спиране на ракетните нападения при условие, че бъде отменена блокадата на Газа, 25,4% са против, а 4,8% нямат мнение.

Според анкетата 61,9% от палестинците считат, че сигурността в Ивицата Газа „се е влошила при управлението на ХАМАС“, според 20,7% - се е подобрила, а 3,5% нямат мнение. В случай на предсрочни избори 31,9% от палестинците твърдят, че ще гласуват за партията на президента Махмуд Абас - „Фатах“, а 13,7% - за ХАМАС.

80,3% от палестинците считат, че американският президент Джордж Буш не е искрен в желанието си да помогне за създаването на палестинска държава през 2008 г., а само 11,4% му имат доверие.