Мирът в Афганистан е възможен, когато си тръгнат чуждестранните войски
Мирът в Афганистан е възможен, когато си тръгнат чуждестранните войски / Thinkstock/Getty Images

Новият лидер на афганистанските талибани молла Ахтар Мансур заяви днес, че в страната му ще се възцари мир само след оттеглянето на чуждестранните войски, предаде АФП.

Това бе първото писмено изявление на молла Мансур по случай мюсюлманския празник Курбан байрам. То бе разпространено на уебсайта на талибаните.

„Ако правителството в Кабул иска край на войната и мир, окупацията трябва да престане и договорите с нашествениците да бъдат анулирани”, обясни приемникът на молла Омар, чийто лидерски пост продължава да бъде обект на разногласия.

В изявлението си Мансур намеква за двустранния договор по сигурността, който позволява на около 13 000 чуждестранни войници, от които близо 10 000 американци, да останат в Афганистан след приключването на бойната мисия на НАТО в края на миналата година.

„Ислямското емирство (името, с което бунтовниците се представят) смята, че ако страната не е окупирана, проблемите на Афганистан могат да бъдат уредени с диалог между афганистанците”, написа Мансур.

Молла Мансур увери, че слуховете за съпротивата срещу него в движението „Талибан” са неоснователни и са разпространени от „врага”. Подобно на първото си писмено изявление, разпространено след избирането му начело на талибаните, той призова войските си към единство.

Талибаните предприеха това лято т.нар. „лятна офанзива” и по-конкретно серия от атентати в Кабул, сърцето на афганистанската власт. Днес загинаха четирима полицаи, а трима бяха ранени при експлозия на крайпътна самоделна бомба в провинция Балх.

Източник: БТА