Министърът скочил във водата, за да спасява падналия мъж, но самият той се ударил в скали и загинал на място
Министърът на извънредните ситуации на Русия Евгений Зиничев загина по време на учение в сибирския град Норилск. Това съобщи неговото ведомство, цитирано от световните агенции. 

"С прискърбие съобщаваме, че при изпълнение на служебния си дълг, по време на пребиваване в Норилск на междуведомствено учение за защита на арктическата зона от извънредни ситуации, спасявайки човешки живот, трагично загина главата на МИС Евгений Зиничев", заяви министерството.

Зиничев е бил на ръба на крайбрежна скала заедно с видеоператор, който се подхлъзнал и паднал във водата. Докато хората, намиращи се наоколо осъзнаят какво се случва, министърът скочил във водата, за да спасява падналия мъж, но самият той се ударил в скали и загинал на място, разказва Маргарита Симонян, главен редактор на прокремълската телевизия Ар Ти.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че президентът Владимир Путин е бил информиран за трагедията.

Зиничев бе на министерския пост от 2018 г. Преди това той е градил кариера основно в различни служби за сигурност, по-специално тази, отговаряща за охраната на руските държавни глави. Той е бил част и от съветското КГБ в последните години от съществуването на СССР. През 1991 г. той се присъединил към руската служба за защита на видни личности. От 2006 г. е бил част от охраната на президентите Владимир Путин и Дмитрий Медведев. През 2014 г. е станал фигура номер две в отдела за борба с тероризма към руското разузнаване. От 2016 г. до назначаването си начело на министерството на извънредните ситуации Зиничев е заемал поста на заместник-директор на Федералната служба за сигурност.
БТА