/ iStock/Getty Images
Ново миниатюрно устройство, използващо мускул на вътрешното ухо, може да помогне на пациенти с амиотрофична латерална склероза да общуват чрез компютър с околния свят, пише в. "Дейли мейл".

Приспособлението е с търговска марка "Иърсуич" и се задейства с малък мускул на тъпанчето, при което оперира дистанционно със специално конструиран за целта компютър, изпълняващ определени задачи.

Биоразградим имплант възстановява прекъснати нерви

Прототипът представлява силиконова тапа-слушалка, снабдена с миниатюрна камера, която улавя движенията, когато потребителят умишлено напрегне мускула в средното си ухо.

Изследователите залагат на факта, че хората с напреднала форма на парализа или с амиотрофична латерална склероза запазват способността си да контролират мускулчето тензор тимпани.

Сегашните спомагателни устройства, като това, използвано от астрофизика Стивън Хокинг, се основават на инфрачервена технология и стават неизползваеми с напредването на заболяването.

При новото устройство сигналът се преобразува през екранна клавиатура, преминава през буквите и с един "клик на ухото" може да набере желания текст.

Консумацията на кафе намалява риска от загуба на слух при мъжете

Устройството е разработено от лекаря Ник Гомперц със специалисти от университета на Бат. Още докато е бил студент, той е работил с хора, загубили способността да ползват клавиатура заради различни заболявания.

"Винаги съм си давал сметка, че най-лесното е човек да напрегне мускула си в ухото, колкото и да е обездвижен", споделя изобретателят. Това го подтикнало да насочи усилията си именно в тази насока. 
БТА