/ iStock/Getty Images
Китайски учени са разработили биоразградим електрически стимулатор за регенерация на нервната тъкан и са го тествали при плъхове. Той успешно възстановява срязани седалищни нерви при животни. Статия с резултатите от теста е публикувана в научното списание „Science Advances“, съобщава ТАСС.

"Всяка година повече от един милион хора страдат от периферни нервни увреждания. Често това ги кара да губят подвижност или сетивата им се влошават. Със съществуващите техники за трансплантация на неврони само половината от пациентите могат да се отърват от тези проблеми. Създадохме напълно биоразградимо, автономно и ултра-миниатюрно устройство, което може да задейства регенерацията на тези нерви “, пишат изследователите.

Травмите на гръбначния стълб и нараняванията на гръбначния мозък често водят до частична или пълна парализа на крайниците. Молекулярните биолози и неврофизиолозите разработват няколко лечения за тези форми на парализа. Някои се опитват да използват стволови клетки за това, които могат да се интегрират в увредените области на гръбначния мозък и да възстановят комуникацията между тях.

Други учени се опитват да разрешат този проблем, като обработват повредени нерви с помощта на електрически импулси, биологично активни вещества или интерфейси мозък-компютър, за да свържат директно крайниците с мозъка. Подобни подходи се разработват за възстановяване на работата на големи периферни нерви, увреждането на които също често води до парализа и други форми на увреждане.

Група китайски неврофизиолози и биотехнолози, водени от доцента на университета „Цингхуа“ Лан Ин, разработи миниатюрен електрически стимулатор на увредени неврони, който постепенно се разпада след имплантирането в тялото на пациента.

Това е куха и пореста многослойна "втулка" и се състои от поликапролактон, полилактид и триметилен карбонатни влакна, биоразградими полимери и електроди, отляти от сплави на магнезий, желязо и манган.

Тази конструкция трябва да се постави върху двете части на увредения нерв. Те са фиксирани върху нерва по такъв начин, че поради химическите взаимодействия между електродите и околната среда електричеството започва да тече през метала и свързаните с тях нервни влакна.

След електрическа стимулация невроните и заобикалящите ги спомагателни клетки започват да произвеждат вещества, които помагат на увредения нерв да се регенерира. Самата полимерна втулка и нейните метални компоненти постепенно се разтварят, отстъпвайки място на растящите нервни клетки.

Учените тестваха работата на тези импланти върху няколко плъха. Преди експериментите част от седалищния нерв с дължина около сантиметър е била отстранена от животните. Допълнителни наблюдения показват, че след електрическа стимулация на половинките му, подвижността на гризачите се възстановява напълно приблизително три месеца след имплантирането на ръкава.

В близко бъдеще Лан Ин и колегите му планират да проверят дали подобна система може да се използва за възстановяване на по-дълги увредени участъци на нервите, както и за лечение на други наранявания на периферната и централната нервна система.
БГНЕС