Милиони мюсюлмани линчуваха Сатаната
Милиони мюсюлмани линчуваха Сатаната / снимкa: БГНЕС

Милиони мюсюлмански поклонници, дошли за поклонението хадж в свещения град Мека, отново се отдадоха тази сутрин в долината Мина, край Мека, на ритуала по линчуване на Сатаната, като замеряха с камъни 3 бетонни колони, олицетворяващи тройното отхвърляне от пророка Ибрахим на изкушението на дявола, предаде Асошиейтед прес.

Ритуалът по линчуване на Сатаната се извършва за трети пореден ден от поклонниците, като днес в него се включиха близо 3 милиона души. След това вярващите ще тръгнат обратно към свещения град Мека, където ще извършат ритуала по седемкратното обикаляне на Каабата - кубовидна структура в центъра на Голямата джамия, символизираща обикалянето на ангелите около Божия трон.

Ислямското поклонение хадж е най-голямото ежегодно събиране на хора в света, пише БТА. Мюсюлманите вярват, че са се изчистили от всички грехове, ако участват в това поклонение. Тази година огромните тълпи  в Мека породиха притесненията на местните власти във връзка с евентуалното избухване на епидемия от новия грипен вирус А(H1N1).