/ iStock/Getty Images
Микропластмаса се открива във всички океани по света и замърсява дори една от най-отдалечените екосистеми на планетата - антарктическата, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Байолъджи летърс".

Учени от университета на Сиена, Италия, са открили фрагменти от полистирен във вътрешностите на колемболи (вилоскачки) - миниатюрни членестоноги, обитаващи антарктическата почва.

Пластмасовите отпадъци се запазват като нови в морските дълбини и след 30 години

Частици пластмаса вече са откривани мв организми, обитаващите океаните на планетата, в това число и на дъното на най-дълбокото й място - Марианската падина.
И докато океанското замърсяване с икропластмаса е добре документирано, за замърсяването на сушата на Антарктида се знае малко.

За целите на изследването специалистите са проучили един от "най-замърсените" антарктически региони - остров Крал Джордж заради наличието на изследователски станции, военни инфраструктури и туристически обекти.
 

Учените са открили между скалите късче експандиран полистирен, покрито с микроводорасли и лишеи - предпочитаната храна за организмите Cryptopygus antarcticus, които са "доминиращ вид" в непокритите с лед райони на Антарктида.

Колемболите, открити върху късчето полистирен, са анализирани с помощта на техника за инфрачервено изобразяване. Благодарение на нея учените са открили частици полистирен във вътрешностите на миниатюрните създания, способни да скачат като бълхи, които те вероятно са погълнали чрез обичайната си храна.

Нов вид замърсяване: Пластмасовите отпадъци вече се инкрустират в скалите

"Микропластмасата е проникнала в една от най-отдалечените хранителни вериги на планетата - антарктическата, и представлява потенциален нов стресов фактор за полярните екосистеми, които вече са застрашени от климатичните промени и човешката дейност", пишат авторите на изследването.
БТА