/ iStock/Getty Images
В ранните часове в неделя в края на ноември 16-годишният Джънси Кимбенга се опитал да достигне за трети път до Европа. Той бил в един от трите лодки, стигнали до гръцкия остров Лесбос този ден от Турция.

Но и при този случай, както и при двата си предишни опита, Джънси твърди, че принудително е бил върнат в турски води, съобщава Би Би Си. Така изтласквания обратно, без да се отчитат индивидуалните обстоятелства с мигранта и без каквато и да е възможност за кандидатстване за убежище, са незаконни съгласно международното право за правата на човека.

Гърция отрича да използва подобни методи, настоявайки, че спазва европейското и международното право и защитава границите на Европейския съюз. По време на този трети опит да стигне до ЕС, Джънси, който е родом от ДР Конго, документира част от пътуването си с надеждата, че доказателствата, че е на гръцка земя, ще попречат да бъде върнат в Турция.

Все още беше тъмно, когато трите лодки стига до югоизточния край на Лесбос на 29 ноември. Пристигналите отишли в гората наблизо и изчакали зората, изпращайки снимки и GPS местоположението си до Aegean Boat Report, норвежка неправителствена организация, която наблюдава мигрантските потоци в района.

Часове по-късно местният учен Костас Теодору карал велосипед със съпругата си в района, когато се натъква на две жени, които твърдят, че са мигранти, току-що пристигнали на острова няколко часа по-рано.

Жените казали, че и двете са християнки, бременни и не са яли от три дни. "Те казаха, че искат да отидат в болница или в лагера за мигранти. Жена ми се върна, за да вземе пари в брой, за да ги качим в такси", каза Теодору.

Но когато той предложи да се обади в полицията, жените изразили опасения, че преминаването им в Европа ще бъде предотвратено. След това мигрантските групи напуснали гората и се насочили на север, правейки допълнителни снимки на местата, през които са минали. Aegean Boat Report публикува местонахождението им във Фейсбук и се свърза с гръцките власти.

Би Би Си провери независимо материалите на мигрантите и няколко места, през които те са минали в южната част на Лесбос. Джънси Кимбенга и останалите били посрещнати от екип от служители на бреговата охрана на Гърция и качени в автобус.

Казали им, че ще бъдат отведени в специален лагер за карантина заради пандемията. Най-малко две табели с номера на бреговата охрана и един офицер се виждат на кадрите, които Би Би Си е придобила от местопроизшествието.

Джънси казва, че последвалото го дълбоко го травмира. Автобусът пътувал няколко часа на север в острова и спира до малко пристанище, където чакали мъже с със ски шапки на главите. Тийнейджърът записал видео на мобилния си телефон в автобуса.

„Те бяха облечени като нинджи, искаха да ни накарат да се качим на лодка и да ни изпратят обратно в Турция“, се чува гласът му на записа. Момчето твърди, че тогава гръцките офицери са взели телефона на всички, набили ги сериозно и ги принудили да се качат на "голяма лодка на бреговата охрана с нещо като оръдие отпред", която ги е извела в морето.

Там те бяха принудени да се качат на спасителни салове и оставени да се носят към турски териториални води.
БГНЕС