Мицкоски
Мицкоски / БГНЕС
Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски определи бъдещия състав на българския парламент като „интересна политическа мозайка” и изрази надежда, че в България ще има правителство, че „няма да има осми поред избори” и че с новото българско правителство ще може да бъдат проведени разговори и ще бъде намерено „решение за отблокиране на пътя на (Република Северна) Македония към ЕС”, предава кореспондентът на БТА Маринела Величкова.

След като направи оглед на работата по магистралната отсечка Гостивар – Букойчани, част от транспортния  Коридор 8, в отговор на журналистически въпрос Мицкоски заяви, че в България очаква правителство, формирано от трима политически партньори, което не може да бъде без ГЕРБ-СДС и Продължаваме промяната-Демократична България, припомняйки, че с ГЕРБ са от едно европейско политическо семейство - Европейската народна партия (ЕНП).

Проведените вчера в България парламентарни избори бяха следени с внимание в Република Северна Македония. Политиците от управляващата коалиция в страната нееднократно са посочвали, че очакват в България да се състави политическо правителство, за да бъдат проведени разговори, свързани с предложението на Северна Македония промените в конституцията да влязат в сила, след като страната стане член на ЕС. Условие за провеждане на втора междуправителствена конференция и отваряне на клъстерите от преговорите на Северна Македония с ЕС е българите да бъдат вписани в конституцията на страната.

Според министъра на европейските въпроси Орхан Муртезани „процесът трябва да се инициира двустранно с България” и "докато не приключат изборите в България, предложението на Северна Македония няма да бъде представено”. Министърът на здравеопазването Арбен Таравари смята, че страната трябва да започне преговори максимално бързо, но "всичко се усложнява от това, че в България няма стабилно правителство".

Премиерът на страната Християн Мицкоски също неколкократно е заявявал, че е готов на разговори, за да бъде намерено „решение, което ще бъде решение в дългосрочен план и което ще гарантира успеха в преговорния процес на основата на критериите от Копенхаген”, но въпреки че е подготвен да разговаря с аргументи „по спорните въпроси между двете държави”, не вярва със служебно правителство да има възможност за разговори, за да бъде намерен начин Северна Македония да продължи по своя европейски път.

В събота, попитан за това кого би посочил като по-добър събеседник - Бойко Борисов или Кирил Петков, Мицкоски заяви, че не би могъл да посочи конкретно, но ВМРО-ДПМНЕ е в едно политическо семейство с ГЕРБ начело с Бойко Борисов и е логично да иска политическа партия, която произлиза от ЕНП, да спечели изборите в България.

„ГЕРБ-СДС спечелиха изборите в България”, „ГЕРБ отново на върха: Борисов на път за четвърто правителство”, „Българският парламент е още по-фрагментиран отпреди - девет партии минаха избирателната бариера”, „Общо 327 български граждани в Северна Македония са гласували на вчерашните предсрочни избори”, „Бойко Борисов победи на изборите в България, ще успее ли да направи правителство?” „Избори в България:
Резултатът е ясен, посоката – не”, „ГЕРБ спечели, но е далеч от 121 депутати за съставяне на правителство в България”, са част от заглавията, с които медиите в Северна Македония информират за вчерашния вот за български парламент.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Кореспондент на БТА в Скопие Маринела Величкова