/ Gulliver/Getty Images
Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли идеята да поеме водеща роля в ЕС след края на мандата си, заявявайки, че няма да приеме никакъв политически пост, независимо къде, дори и в европейските структури, предаде ДПА.

Миналата година Меркел отстъпи дългогодишния си лидерски пост в Християндемократическия съюз (ХДС) и каза, че няма да се кандидатира за нов мандат като канцлер след изтичането на сегашния през 2021 г. Това предизвика много спекулации за бъдещата й кариера, отбелязва ДПА.

Gulliver/Getty Images

Неотдавна председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че смята за възможно Меркел да се премести в Брюксел. "Не мога да си представя Ангела Меркел да потъне в неизвестност", каза той в края на миналия месец пред медийната група "Функе".

Спекулациите в Берлин за бъдещето на Меркел станаха още по-разпалени, след като тя заяви в интервю за в. "Зюддойче цайтунг", че "мнозина се тревожат за Европа, аз също". "Това още веднъж събужда у мен растящо чувство за отговорност да се погрижа за съдбата на Европа заедно с други", заяви канцлерът.

Gulliver/Getty Images

На пресконференция Меркел обаче обясни, че смята за своя отговорност да подкрепи Европа по време на мандата си като канцлер.

Меркел - европейският лидер, който е на поста си от най-дълго време - обяви през октомври, че четвъртият й канцлерски мандат ще бъде последен и че няма да се кандидатира за политически постове след неговия край. През декември тя предаде ръководството на ХДС на Анегрет Крамп-Каренбауер.
БТА