/ БГНЕС
Германия не може от икономическа гледна точка да си позволи ново затваряне както при първата вълна на епидемията от коронавирус през пролетта. Ситуацията трябва спешно да бъде овладяна, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от световните агенции, след среща с премиерите на федералните провинции, на която бяха договорени допълнителни мерки срещу разпространението на коронавируса.

Приехме бюджет, който предвижда само за тази година нов дълг от над 250 млрд. евро. Поради тази причина не можем да си позволим, включително икономически, втора вълна като тази през пролетта със същите последици, каза Меркел, допълвайки, че не става дума само за здравната система.

Канцлерът подчерта, че страната е в критичен етап на борбата с Ковид-19 и поведението на хората през следващите седмици ще има решаващо значение.

На срещата е било договорено затягане на правилата за носене на маски, както и баровете в райони с високи нива на заразяване да затварят по-рано.

Препоръчва се маските, които от април са задължителни в обществения транспорт и магазините, да се изискват задължително и в обществени пространства, където хората са близо един до друг в райони с над 35 на 100 000 души новозаразени седмично.

В райони със заразени над 50 на 100 000 души седмично обществените и частни събирания ще бъдат ограничени до 10 души.

Меркел призна, че резултатите от срещата не са напълно удовлетворителни. Не е било постигнато единодушие дали да се въведе единна забрана за движение на гражданите от т. нар. рискови зони - райони, където за седмица броят на заразените надвишава 50 на 100 000 жители. Тази тема ще се обсъжда и след есенните ваканции, които започнаха тази седмица в някои провинции.

Канцлерът призова младите хора да дадат своя принос в борбата с пандемията, като се откажат от купоните, след като няколко пъти частни празненства бяха сочени като причина за локализирани огнища на коронавирус в германски градове.
БТА