Мей Юнкер
Мей Юнкер / БГНЕС
На срещата в Брюксел между британската министър-председателка Тереза Мей и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер е постигнат напредък в очертаването на бъдещите отношения между съюза и Лондон след Брекзит, но все още няма окончателна сделка. Това заяви говорител на ЕС, предаде Ройтерс. Постигнат е "много добър напредък". Работата продължава, каза говорителят след края на срещата Юнкер - Мей и отказа да съобщи подробности.

Министър-председателката Тереза Мей се срещна с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, за да обсъди бъдещите отношения между Великобритания и ЕС. Целта на срещата бе да бъдат договорени най-общите рамки за бъдещите отношения преди срещата на върха на евролидерите в неделя и да бъдат поети ангажименти, които да потушат бунта на някои британски депутати консерватори, обявили се против проектоспоразумението за Брекзит.

Тереза Мей: Все още преговаряме с ЕС за бъдещите ни отношения

Мей Юнкер
БГНЕС


Сред неуредените проблеми е заплахата на Испания да блокира т.нар. политическа декларация заради нерешения още въпрос с Гибралтар, както и резервите на други държави по въпроса с риболова и бъдещите търговски отношения.

Тереза Мей ще пие "следобеден чай" с Юнкер в сряда

Обсъжданият днес документ е от около 20 страници по информация на европейски източник. Той ще бъде без юридическа стойност, но ще е от голямо политическо значение. Идеята е да създаде рамка за търговските преговори, които официално могат да започнат чак след излизането на Обединеното кралство от ЕС, на 30 март 2019 г.

Мей Юнкер
БГНЕС

БТА