Дмитрий Медведев, заместник-председател на руския Съвет за сигурност, нарече Международния наказателен съд (МНС), който издаде заповед за арест на президента Владимир Путин, нулево ефективен. Медведев заяви, че "всички се прекланят пред Бога и ракетите". Той също така смята, че е "възможно да си представи" удар с хиперзвукова ракета "Оникс" "от руски кораб по сградата на съда в Хага".

"Да вземем този гаден, ничий МНС, създаден въз основа на Римския статут, към който големите държави не са се присъединили. Кого е осъдил той? Три дузини неизвестни лица. Президентът на Судан плю на обвиненията му и не е на разположение на "правосъдието" въпреки военния преврат в собствената му страна. Останалите изобщо не си струва да бъдат споменавани. С други думи, неговата ефективност е нулева", написа Медведев в своя Телеграм канал.

Той казва, че решението на международния съд да "съди президента на друга ядрена сила, която не участва в МНС", е взето след "възможно най-твърдия натиск от САЩ". Според него "последиците за международното право ще бъдат чудовищни", а "за цялата система на международните отношения ще настъпи мрачен залез", тъй като "доверието е изчерпано".

Кремъл: Заповедта за арест на Путин е възмутителна, но безсмислена за Русия

"Вижте, те казват, "ние сме смели, вдигайки ръка срещу най-голямата ядрена сила". Уви, господа, всички се прекланят пред Бог и ракетите. Човек може добре да си представи използването на хиперзвукова "Оникс", изстреляна от руски кораб в Северно море върху сградата на съда в Хага. Тя не може да бъде свалена, уви. А и съдът е само една мизерна международна организация, а не населението на някоя натовска държава. Така че те няма да започнат война. Те се страхуват. И никой няма да ги съжалява. Така че, граждани съдии, гледайте внимателно към небето...", пише Медведев.
БГНЕС