Медведев: ПРО в Източна Европа ще е насочен срещу Русия
Медведев: ПРО в Източна Европа ще е насочен срещу Русия / снимка: БГНЕС
Американският противоракетен щит в Източна Европа ще е насочен срещу Русия, заяви руският президент Дмитрий Медведев на обща пресконференция с германската канцлерка Ангела Меркел в Сочи.

Президентът Дмитрий Медведев заяви още, че Русия ще отвърне по начин, подобен на действията й в Грузия, ако някой нападне отново нейни граждани или войници, предаде Ройтерс.

"Ако някой продължи да атакува наши граждани или наши миротворци, ние, разбира се, ще отговорим точно по същия начин, както реагирахме с Грузия. Не бива да има съмнение в това", каза Медведев, цитиран от БТА.

Според Меркел някои от действията на Русия в Грузия не са били пропорционални. Руските войски трябва да се изтеглят от централните райони на Грузия, а решението на конфликта трябва зачита териториалната цялост на Грузия, подчерта тя и наблегна на необходимостта от изпращане на международни наблюдатели.

Според Медведев в момента най-важната цел е "да се възстанови мира и да се гарантира, че на никого няма да хрумнат отново такива идиотски идеи" - явен упрек към грузинския президент Саакашвили. Той добави, че ще подкрепи двете сепаратистки републики, каквото и решение да вземат за статута си, като подчерта, че руските миротворци ще гарантират, че ще бъде изпълнена волята на народа им. За съжаление, след случилото се, е малко вероятно Южна Осетия и Абхазия да искат да продължат да живеят в една държава с грузинците, заяви Медведев, цитиран от Франс прес.