Медведев обсъжда с политически лидери ключови проблеми на федерацията
Медведев обсъжда с политически лидери ключови проблеми на федерацията / снимка: БГНЕС

На среща "без вратовръзки" с лидерите на парламентарните партии в Русия президентът Дмитрий Медведев обсъжда с тях ключови проблеми на страната. Политиците разговарят в президентската резиденция в местността Барвиха край Москва, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Сред основните теми са десетте инициативи на Медведев за развитие на политическата система в Русия, формулирани в посланието му до Федералното събрание миналата седмица, посочва агенцията.

Президентът предложи по-специално да бъдат удължени мандатите на държавния глава и на парламента, а пълномощията на депутатите да бъдат разширени. Част от инициативите му пряко засягат и дейността на политическите партии.

Медведев смята за необходимо от партиите вече да не се събират суми като залог за участие в изборите на всички равнища и да се намали задължителният брой подписи на избиратели в тяхна подкрепа при избори за Държавна дума. Според него партиите, неуспели да прескочат изборната бариера от 7 на сто, не бива да бъдат изключвани от политическия живот. Ако получат от 5 до 7 процента от гласовете, би трябвало да им се гарантират 1-2 депутатски мандата, припомня агенцията.

Президентът Медведев благодари "на всички фракции в парламента за сплотената подкрепа на руската позиция след агресията на Грузия спрямо Южна Осетия". Международното положение междувременно "не става по-просто", каза държавният глава на Русия и предложи това също да стане тема на днешната среща с политическите лидери. Задължително ще говорим и за ситуацията във финансово-икономическата сфера с оглед на кризата, предизвикала множество сложни проблеми в страната ни, добави Дмитрий Медведев.