Украйна съобщи, че е унищожила 114 от 158-те ракети и дронове, изстреляни от Русия при едни от най-мащабните въздушни атаки, при които загинаха най-малко 18 души, а повече от 100 бяха ранени, предаде Франс прес.

Главнокомандващият на украинската армия Валерий Залужни съобщи, че според предварителни данни силите за противовъздушна отбрана на Украйна са унищожили 27 ударни дрона "Шахед-136/131" и 87 крилати ракети Х-101/Х-555/Х-55, предаде агенция УНИАН. Общо от Русия са били изстреляни 36 ударни дрона "Шахед-136/131". Залужни отбеляза, че около 3:00 ч. през нощта Русия е вдигнала във въздуха стратегическата авиация - бомбардировачи Ту-95МС. Общо 18 самолета, които са излязли на пускови позиции около 6:00 ч. и са изстреляли най-малко 90 крилати ракети с въздушно базиране Х-101/Х-555/Х-55.

"От Курска област около 5:00 ч. врагът използва бомбардировачи с далечен обхват на действие Ту-22МЗ, които изстреляха осем крилати ракети Х-22/Х-32 към северните и централни области на Украйна. В същото време руските сили са изстреляли срещу Харков зенитни управляеми ракети С-300. Общо врагът изстреля най-малко 14 ракети, които прелетяха по балистична траектория от Крим, Курска и Белгородска област. В 6:30 ч. е било регистрирано излитане на пет изтребителя Миг-31К, които изстреляха пет хиперзвукови ракети Х-47М2 "Кинжал" от Астраханска област", заяви Залужни и добави също, че руски самолети на тактическата авиация Су-35 са изстреляли четири антирадарни ракети Х-31П и една Х-59.

В цяла Украйна е обявена въздушна тревога

БГНЕС


Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат заяви пред АФП, че Русия е изстреляла "рекорден брой ракети" по Украйна за един ден. "Това е най-масираната ракетна атака досега", каза Игнат пред АФП, като добави, че тази оценка изключва атаките през първите дни на войната, в които са били нанасяни "постоянни и непрекъснати" удари.

"Фактически беше изстреляно всичко. Очевидно нямаше "Калибри", а иначе имаше и "Кинжали" и балистични С-300, и крилати ракети, ... както и дронове "Шахед", които долетяха от югоизток, каза говорителят.

От своя страна руското министерство на отбраната посочи в изявление, че по време на руските удари срещу Украйна тази седмица "всички цели са били поразени".

"Всички обозначени цели бяха поразени", заяви министерството, като добави, че Русия е нанесла над 50 удара, включително "широкомащабен удар" в Украйна между 23 и 29 декември срещу обекти от военната инфраструктура, складове за боеприпаси и места, където са били разположени украински войници и чуждестранни наемници.

Междувременно руското министерство на отбраната заяви, че Украйна е изстреляла три произведени в Съединените щати високоскоростни антирадарни ракети AGM-88 HARM срещу руската Белгородска област, предаде Ройтерс.

ри украински ракети HARM, произведени в САЩ, бяха унищожени над територията на Белгородска област от системите за противовъздушна отбрана", съобщи руското ведомство.

Българи в Одеса за атаката: Взривовете бяха силни, блокът се друсаше, ужас и страх

БГНЕС

Украинските медии съобщавата за десетки ранени и нанесени щети при удар срещу родилен дом в град Днепър и срещу жилищни сгради в Лвов, Одеса и Харков.

Потвърдена е смъртта на двама души в столицата Киев и се предполага, че има затрупани хора под отломките на склад в града, написа в "Телеграм" кметът Виталий Кличко.

В резултат на руската ракетна атака в Одеса вече са загинали трима души. Ранени са 22 души, сред които две деца (на 6 и 8 години) и бременна жена. В тежко състояние е и 26-годишно момиче, лекарите правят всичко възможно, за да спасят живота му. Общо 18 пострадали остават в болниците в града, съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер в приложението "Телеграм", цитиран от кореспондента на БТА Светлана Драгнева. 

По неговите думи спасителите претърсват и разчистват развалините на сградите и търсят под тях оцелели при руските удари.

"Ударена бе и триетажна жилищна сграда, откъдето спасителите извадиха тялото на един човек изпод развалините. Това е третият загинал. Издирванията продължават", посочи областният губернатор.

В резултат на обстрела в града е пострадал и един от лицеите. В училището не е имало деца, те са във ваканция. По време на въздушната тревога всички служители са били в убежищата и няма пострадали.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгород-Днестровский район.

БГНЕС

БГНЕС

"Врагът нанесе удари по социална и критична инфраструктура", обобщи ситуацията в страната украинският премиер Денис Шмигал.

Въздушните сили на Украйна съобщиха, че при атаката са били използвани хиперзвукови, крилати и балистични ракети, включително такива, които са изключително трудни за прехващане.

Руските удари, при които в Украйна бяха убити най-малко 10 души, а 70 души бяха ранени, илюстрират "ужасяващата реалност", в която живее страната, заяви Дениз Браун, хуманитарният координатор на ООН за Украйна, цитирана от Франс прес.

"За украинския народ това е още един недопустим пример за ужасяващата реалност, пред която е изправен", заяви тя в социалната мрежа "Екс", като остро осъди "вълната от зловещи атаки срещу населени места в Украйна".

Последната масирана вълна от руски въздушни удари по Украйна показва, че руският президент Владимир Путин "няма да се спре пред нищо", заяви днес британският премиер Риши Сунак и призова да се подкрепя Киев "толкова дълго, колкото е необходимо", предаде Франс прес.

"Тези масирани атаки срещу украински градове показват, че Путин няма да се спре пред нищо, за да постигне целта си да изкорени свободата и демокрацията. Няма да му позволим да победи", заяви Сунак в социалната мрежа "Екс" (бивш "Туитър").
Светлана Драгнева, Алексей Маргоевски/БТА