/ istock
Молдовската полиция е извършила мащабна акция по претърсването на жилища на хора, които са свързани с проруския бизнесмен Илан Шор. Групата е разследвана, във връзка с обвинения за пране на пари, купуване на гласове и незаконно влияние върху изборния процес.

Според властите в Кишинев, Шор и руските власти, които са го приютили в изгнанието му, се опитват да повлияят компрометират изборите, които са на 20 октомври.

Заедно с тях ще се проведе и референдума за превръщането на членството в Европейския съюз като стратегическа цел в конституцията.

Действащият прозападен президент Мая Санду е фаворит за спечелване на изборите, а проучванията на общественото мнение показват, че мнозинството от молдовците подкрепят присъединяването към ЕС.

Страната, граничеща с Румъния и Украйна, е с население от 2,5 млн. души.

Според полицията десетки хиляди избиратели са били подкупени чрез сметки в руска банка, за да компрометират вота. Магнатът Шор, който беше осъден миналата година задочно за кражбата на 1 милиард долара от молдовски банки, предложи в своя публикация в Телеграм миналия месец да плати на хората, които гласуват "против" на референдума.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БНР