/ БГНЕС
Главният изпълнителен директор на Фейсбук (Facebook) Марк Зукърбърг се срещна с еврокомисари при посещението си в Брюксел днес, дни преди ЕС да обяви нови предложения за регулацията на изкуствения интелект, предаде Асошиейтед прес.

Калифорния обвинява Facebook във възпрепятстване на правосъдието

Милиардерът и основател на социалната мрежа е поредният шеф на американски технологичен гигант, който посещава централата на Евросъюза, превърнал се във все по-значим играч в технологичната регулация.

Зукърбърг се срещна с еврокомисаря за дигитализацията и конкуренцията Маргрете Вестагер, с еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон и с Вера Йоурова заместник-председател на ЕК с ресор "Ценности и прозрачност".

Глобиха Facebook с половин милион паунда

Очаква се в сряда Вестагер да представи първото предложение на ЕС за регулации на изкуствения интелект, включително лицево разпознаване, както и стратегия за дигиталния сектор, която може да има сериозни последици за технологичните гиганти като Фейсбук, Гугъл (Google) и Епъл (Apple).

ЕС вече въведе строги правила за защита на личните данни и наложи на Гугъл и други технологични компании антимонополни глоби за милиарди долари.

В статия за в. "Файненшъл таймс" Зукърбърг посочва, че частните компании се нуждаят от по-стриктен правителствен контрол.

Facebook обяви нови мерки за президентските избори в САЩ

Фейсбук обяви днес документ за регулация на съдържанието, очертавайки какви трудности и принципи да вземат предвид властите, когато изготвят новите правила за това как да се борави с вредно съдържание като сексуалната експлоатация на деца или наемане на терористи.

Фейсбук отбелязва, че технологичните компании не трябва да бъдат наказвани за публикуването на реч, нарушаваща законите, тъй като би било непрактично да се изисква интернет платформите да одобряват всяко публикувано съдържание.

След срещата със Зукърбърг днес Вера Йоурова каза, че Фейсбук започва да приема и разбира европейския подход към регулацията. Тя обаче добави, че не е честно компанията да прехвърля целия товар върху властите.

Фейсбук не може да отхвърли цялата отговорност, тъй като разпоредбите никога няма да решат всички проблеми, каза тя.
БТА