Малката Мария може да е жертва на група за нелегални осиновявания през БГ
Малката Мария може да е жертва на група за нелегални осиновявания през БГ / netinfo

Гръцката полиция разследва версията, че русото момиченце, открито в ромски лагер в Гърция, е жертва на престъпна група, занимаваща се с трафик на деца за нелегални осиновявания през България, съобщава в. "Телеграф" в кореспонденция от Гърция.

Полицейски източници са заявили пред гръцката телевизия Скай, че най-правдоподобната версия, по която работят, е, че детето се е озовало в ромското семейство в лагера край гръцкия град Фарсала, след като властите се заели да разбият мрежа, замесена в нелегални осиновявания през България в периода 2008-2010 г., пише БТА. Една от линиите на разследването е, че детето е било предназначено за нелегално осиновяване скоро след раждането му, но е било продадено евтино или дори подарено на ромското семейство, когато полицията предприела действия срещу престъпната организация, пише "Телеграф".

Детето, известно сред ромската общност като Мария, бе открито миналата седмица по време на полицейска операция във връзка с трафик на наркотици. ДНК тестове потвърдиха, че 40-годишната жена и 39-годишният мъж, с които детето живееше, не са биологичните му родители. Ромската двойка бе поставена в предварителен арест по обвинение в отвличане и измама с документи.

През последните няколко дни гръцката полиция издирва българин, за когото представящият се за баща на Мария ром твърди, че му оставил детето. Властите разполагат с телефонния номер и името на въпросния българин.

Междувременно Гърция предаде на Интерпол данни за ДНК-то на малката Мария, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщение на сайта на полицейската организация. Информацията е включена в базата данни на Интерпол, за да се помогне за откриването на родителите на детето. Организацията призовава всички държави, които участват в организацията, да проверят и своите местни бази данни и да помогнат на гръцките власти да намерят родителите на Мария.

ФБР съобщи, че проучва възможността Мария да е изчезнало американско момиче, макар че възрастта изглежда не съвпада, съобщи Асошиейтед прес. При преглед на зъбите на Мария се установи, че тя е по-голяма отколкото се предполагаше - на 5-6, а не на 4 години. Изчезналото американско момиче Лиса Ъруин от Канзас щеше да навърши 3 години през ноември.