Еманюел Макрон
Еманюел Макрон / БГНЕС
Ако бъде отхвърлено споразумението за ядрената програма на Иран, както заплашват Съединените щати, ще бъде допусната груба грешка, заяви пред Общото събрание на ООН френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес.
 
"Нашият ангажимент към неразпространението ни позволи да получим солидно, стабилно споразумение, което позволява да се уверим, че Иран няма да се сдобие с ядрено оръжие. Да го отхвърлиш днес, без да предложиш нищо друго, би било груба грешка. Би било безотговорно, ако не се спазва, защото това е полезно споразумение", каза Макрон.
 
Сключено на 14 юли 2015 г. във Виена след повече от едно десетилетие напрегнати преговори, споразумението между Техеран и световните сили (САЩ, Великобритания, Франция, Русия, Китай и Германия) гарантира мирния характер на иранската ядрена програма, в замяна на вдигане на санкции.
 
Макрон призова за удължаване на споразумението и изготвяне на рамка за иранската ракетна програма за периода след изтичането на сделката през 2025 г.

Първите 100 дни на Еманюел Макрон като президент

Еманюел Макрон
БГНЕС

Френският държавен глава каза, че Парижкото споразумение за климата "няма да бъде предоговаряно", но увери, че "вратата винаги ще бъде отворена" за САЩ, ако поискат да се върнат към него.
 
"Това споразумение няма да бъде предоговаряно, то ни обвързва... ние няма да отстъпим", заяви френският президент.
 
"Дълбоко уважавам решението на САЩ" и "вратата за тях винаги ще бъде отворена", но другите страни ще продължат "да прилагат Парижкото споразумение". "Развалянето на споразумението ще бъде разрушаване на пакт между държавите и поколенията", каза Макрон в косвена критика към Тръмп, който реши на 1 юни да извади САЩ от спогодбата.

Макрон се надява, че Тръмп няма да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата
 
Парижкото споразумение за климата цели да ограничи климатичното затопляне. То бе подписано през декември 2015 г. в Париж от 195 страни.
 
Френският президент поиска създаването на нова контактна група за Сирия. "Искам да можем да създадем контактна група с всички постоянни държави членки на Съвета за сигурност и всички участници" в конфликта, каза той.
 
Той не уточни дали Иран, едно от главните действащи лица в сирийската война, ще бъде приобщен към дискусиите, но напомни, че няма решение на сирийската криза без тази страна.

Еманюел Макрон
БГНЕС

По думите на Макрон сирийският президент Башар Асад е престъпник, който трябва да бъде съден и да отговаря за престъпленията си, но е нужен прагматизъм и затова отстраняването му не е предварително условие за започване на политически преговори в Сирия, предаде Ройтерс. Той припомни, че враг на Франция в Сирия е не Асад, а ислямисткият тероризъм, предаде ТАСС. "Не Асад напада французите, а терористите", каза той. По думите му предишната позиция на Франция, когато отстраняването на Асад беше издигано като предварително условие, не е довело до резултати, предаде ТАСС.

Телефонен номер на Макрон изтече онлайн, засипаха го с есемеси
 
Френският държавен глава смята преговорите за Сирия в Астана под егидата на Иран, Русия и Турция за "полезни, но недостатъчни". Според него те ще разделят Сирия, а за да се намери мирно решение е нужен процес с участието на по-широк кръг от страни.
 
Осигуряването на хуманитарен и медицински достъп на цялата територия на Сирия ще бъде един от приоритетите на Франция по време на нейното председателство на Съвета за сигурност на ООН следващия месец, добави Макрон. Той каза, че Франция ще инициира с партньорите си създаването на "включваща политическа пътна карта" за Сирия, предаде Ройтерс. Той допълни, че сирийският народ е този, който трябва да избере свободно своя лидер, предаде Франс прес.

Еманюел Макрон
БГНЕС

Пхенян заплаши Вашингтон „с най-големи страдания и болки“

Макрон не подмина въпроса с химическите оръжия в близкоизточната страна и каза, че "извършителите на нападението от 4 април трябва да бъдат изправени пред международни съдебни институции и че станалото никога повече не трябва да се повтаря".
 
Анкетна комисия към ООН за ситуацията на правата на човека в Сирия заяви в началото на септември, че сирийските сили са били отговорни за нападението със зарин в местността Хан Шейхун на 4 април, при което загинаха над 80 души, включително жени и деца.

Тръмп: САЩ ще унищожи напълно Северна Корея, ако не спре с ядрените провокации
 
Според Макрон военна намеса в Северна Корея ще бъде много сложна и затова натискът върху Пхенян трябва да се оказва чрез санкции. Нашата отговорност, включително на Китай, е да върнем Северна Корея обратно на масата за преговори, но тя не дава никакъв признак, че желае да преговаря. Франция не иска ескалация и не затваря вратата за диалог, каза Макрон.
 
Той допълни, че Франция и Германия продължават да полагат усилия за мирно уреждане на конфликта в Източна Украйна, в съответствие с действащите съглашения, предаде ТАСС.
 
Франция ще окаже всестранна подкрепа на Либия за стабилизиране на ситуацията, за възстановяване на държавните институции и за да може в африканската страна да се произведат избори през 2018 г., обеща Макрон.

Еманюел Макрон
БГНЕС

Президентът заклейми "етническото прочистване" срещу рохингите в Мианма. Над 400 000 души от това мюсюлманско малцинство избягаха през последните седмици в съседен Бангладеш, предаде Франс прес.
 
Военните операции срещу рохингите трябва да спрат, трябва да се осигури хуманитарен достъп до нуждаещите се, каза Макрон.
 
В ООН Макрон призова за назначаването на специален пратеник на ООН за защита на журналистите по света, защото нищо не може да оправдае ограничаването на тяхната свобода, предаде Франс прес.
 
Призивът бе отправен малко след като от Турция бе освободен след 50 дни арест френският журналист Лу Бюро, припомня агенцията. Според доклад на организацията "Репортери без граници" от април свободата на пресата е в трудно или в много сериозно състояние в 72 страни по света от общо 180 проучени, сред които Китай, Русия, Индия, почти целия Близък изток, Централна Азия и Централна Америка, както и в две трети от страните в Африка.
БТА