/ gettyimages.com
Новият президента на Франция Еманюел Макрон обяви, че избраният от него министър-председател е кметът на град Хавър Едуар Филип.

Изборът на премиер ще е ключов за изграждането на доверие, затова изборът на 46-годишния десноцентрист Едуар Филип от партията „Републиканци” се смяташе за най-подходящ за поста.

Макрон влезе в Елисейския дворец в костюм за 450 евро (СНИМКИ)

Изборът на Филип изпраща ясен сигнал, че Макрон се надява да привлече и други млади политици с модерно мислене от „Републиканци” към новото си центристко движение „Напред, Република”, което ще се яви на парламентарните избори през юни.

До момента Макрон, който беше министър на икономиката в правителството на предшественика си Франсоа Оланд, вече привлече десетки левоцентристки депутати към движението си докато продължава да преструктурира френската политическа сцена.

Петте предизвикателства пред Еманюел Макрон

Филип е кмет на северното пристанище Хавър и депутат от региона от 2012 насам. Той е учил в същия университет като Макрон и споделя много от възгледите му в икономиката и социалната сфера.

В срок от 2 седмици Филип трябва да сформира кабинет и да го представи на президента Макрон. В състава на новото правителство ще има не повече от 15 министри. В сряда в Елисейския дворец ще е първото заседание на министерския съвет в новия му състав, под председателството на президента.

Родом от Нормандия и възпитаник на Националната школа по администрация, Филип започва политическата си кариера през 2001, когато на общинските избори в Хавър се присъединява към десноцентристите и става един от зам.-кметовете на града. През 2002 по покана на екс премиера Ален Жюпе започва работа в апарата на партията Съюз за народно движение, която се създава около президента Жак Ширак.

БГНЕС