/ БГНЕС
Еманюел Макрон, новият френски президент, който формално поема властта днес, е изправен пред сериозен списък със задачи.

39-годишният лидер на движение "Напред" трябва да обедини дълбоко разделена държава, да се заеме с безработицата и да се работи заедно с Германия, за да се опита да реформира Европейския съюз. Действията му обаче много зависят от битката за осигуряване на управляващо мнозинство на парламентарните избори през юни.

Новият президент влиза в Елисейския дворец и поема кормилото на Франция

Обединена Франция

Последните президентски избори ни показаха "две Франции": едната определяна като „градска, заможна и отворена за реформи“ и втора, съсредоточена в индустриалната зона и селските райони, силно подкрепящи крайнодейсния лидер на партия Национален фронт Марин льо Пен.

Макрон знае, че много от онези, които го подкрепиха на 7 май, го наричат "по-малката от двете злини" и не подкрепят неговата либерална програма. Въпреки това нейното неспазване може допълнително да отчужди онези, които се чувстват пренебрегнати от политическата класа.
 

БГНЕС


Осигуряване на мнозинство

Макрон има за цел да затвърди президентската си победа с преобладаващо мнозинство на парламентарните избори на 11-18 юни, но неговата млада партия е изправена пред тежката задача отново да спечели гражданите на страната. Половината от 428-те парламентарни кандидати, които е избрала досега, никога не са поемали изборна длъжност.

Новият държавен глава все пак е убеден, че французите ще му дадат още една победа. Но десните републиканци, чийто кандидат Франсоа Фийон отпадна в първия кръг на президентските избори след обвиненията за злоупотребил с държавни средства, се надяват да принудят Макрон да сключи коалиционно споразумение.

Радикалният ляв лидер Жан-Люк Меланшон също се стреми към силно представяне.
 

БГНЕС


Пазара на труда

Подобно на неговия предшественик - социалист Франсоа Оланд, Макрон ще бъде съден най-вече по отношение на заетостта. Френската безработица възлиза на 10%, докато за ЕС тя е средно 8%. В Германия работа нямат едва 3,9% от гражданите.

Центристът се зарече по време на кампанията да измени трудовото законодателство в страната, насърчавайки работодателите да наемат повече. Анализаторите обаче допускат риск от конфронтация с профсъюзите и масови протести.

Терористичната заплаха

Убийството на полицай на "Шанз-Елизе", само три дни преди първия тур на президентския вот, беше "добро" напомняне за терористичната заплаха, която виси над Франция. Повече от 230 души са били убити при джихадистки атаки в страната от януари 2015 г. Много от тях са извършени от името "Ислямска държава".

Какво е подготвил Еманюел Макрон за Франция?

Специалистите по сигурността предупредиха за особената заплаха, при която стотици френски бойци на екстремистката групировка се връщат от Сирия и Ирак. Без предишен опит в такива въпроси, Макрон трябва да реагира бързо и ловко, за да покаже, че ще се справи с предизвикателствата на сигурността и с ролята си на главен военокомандващ.
 

БГНЕС


Европейски съюз

Еманюел Макрон смята, че съживяването на френско-германския алианс е от решаващо значение за съживяването на ЕС след шока от "Брекзит" и кризата с имигрантите.

Еврото поскъпна след победата на Макрон във Франция

Първото му пътуване в чужбина ще го отведе в Берлин в понеделник на среща с германския канцлер Ангела Меркел. Той планира да посети и други европейски столици през първите седмици от управлението си, за да изложи петгодишния си план за по-тясна интеграция в еврозоната и да се заеме с проблемите на околната среда и миграцията.

Еманюел Макрон ще влезе в Елисейския дворец днес като най-младият президент на Франция.
БГНЕС