/ БГНЕС
Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че са заловени 13 наемници, които са имали намерение да извършат преврат в републиката. Сред тях са американски граждани, които са членове на службите за сигурност на американския лидер Доналд Тръмп. Мадуро направи това изявление по време на реч в Каракас.

Той вярва, че задачата на проникването на наемниците във Венецуела е неговото убийство, предаде ТАСС.

Каракас осуетил преврат срещу Мадуро

"Заловени бяха 13 терористи. Ние иззехме материали, които те възнамеряваха да използват, за да изпълнят плана си. Открити бяха наркотици, долари, оръжие, мобилни телефони, радиостанции, устройства за нощно виждане", каза Мадуро, чиято реч беше излъчена по държавната телевизия.

Президентът на Венецуела добави, че всички, участвали в залавянето на престъпниците, ще бъдат наградени и повишени.

"Сред заловените наемници има предател Антонио Секея и гражданин на име Бадуел, който каза, че двама американци от групата за сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп са били в групата", каза Мадуро. Президентът на Венецуела добави, че по-късно двама граждани на САЩ са задържани. Той показа документите на Люк Александър Денман и Айрън Бери.

САЩ дават награда от 15 милиона долара за ареста на Мадуро

На 3 май венецуелските власти съобщиха, че са успели да предотвратят проникване на група наемници от Колумбия, които възнамеряват да извършат преврат в Боливарската република. Според председателя на Конституционното събрание на Венецуела Диосдадо Кабельо наемниците са се опитали да влязат във Венецуела с лодка.

Властите на Колумбия отхвърлиха изявлението на венецуелската страна. Според тяхната версия Каракас отправя неоснователни обвинения срещу Богота, за да отклони вниманието от вътрешните си проблеми.

ТАСС е помолил Белия дом за коментар, но все още не е получил отговор.
БГНЕС