МААЕ: Иран бави темповете на развитие на ядрената си програма
МААЕ: Иран бави темповете на развитие на ядрената си програма / netinfo
Иран през последните месеци не е постигнал почти никакъв напредък в обогатяването на уран в промишлени количества, съобщи Ройтерс, като се позовава на дипломати от Международната агенция по атомна енергия (МААЕ).

"Причините може би са технически може да са и политически, или комбинация от двете. Ние трябва да разберем какви са те", заявил пред Ройтерс дипломат, който е добре запознат с направената от МААЕ инспекция в иранския ядрен комплекс Натанз. "Истината е, че те (иранците) са все още далече от производството на ядрено гориво в количества, достатъчни за практическо използване", подчертал дипломатът. Във всички случаи обявената от Техеран цел до края на лятото да пусне в действие 3000центрофуги не е изпълнена - в момента работят не повече от 2000, подчертава Ройтерс. Освен това и сега работещите центрофуги не се използват с максималния им капацитет.

Съобщенията за забавените темпове на развитие на програмата за обогатяване на уран в Иран се свързват със съобщенията, че МААЕ и Техеран са постигнали договореност за постепенно уточняване на всички въпроси, които ще хвърлят яснота върху същността на иранската ядрена програма, посочва Ройтерс. В сряда се очаква МААЕ да представи подробен доклад за Иран, посочва Ройтерс.

Една от вероятните причини за евентуалното забавяне на иранската ядрена програма е стремежът на ръководството на страната да избегне въвеждането на допълнителни санкции от Съвета за сигурност на ООН, посочва Асошиейтед прес.

Иран отхвърли твърденията на цитираните от Ройтерс дипломати. "Ние продължаваме своята дейност по график и в съответствие с ограниченията на договора за неразпространение на ядрените оръжия", заявил говорителят на иранското външно министерство Мохамад Али Хосейни, цитиран от АП. "Няма никакво забавяне или спиране. Дейностите продължават при същия режим, при който започна нашата мирна ядрена програма", подчертал Хосейни.