/ Istock/GettyImages
В 21-ви век снимките в интернет не са най-достоверният източник и не трябва да им се вярва много. По този повод избухна разпра между Грета Тунберг и немските железници.

Шведската активистка беше обвинена в лъжа от Deustche Bahn за думите ѝ
, че е пътувала в претъпкан влак.

Тийнейджърката пусна снимка в Twitter, на която тя е седнала, обградена от куфари и чанти, гледайки замислено през прозореца на немския влак, докато се вози към мястото, където живее. 
 

"Пътувам в претъпканите влакове през Германия. Най-после на път за дома", написа тя.

Отговорът на Deustche Bahn дойде мигновено, които опровергават думите ѝ, като казват, че Грета се е возила в първа класа между градовете Касел и Хамбург.

„Щеше да е също толкова добре, ако бяхте казали колко приятелски настроен и компетентен е екипът ни, който се грижеше за вас на мястото ви в първа класа“.

В Twitter се появиха постове с нападки срещу германски политици, които неглижират обществения интерес като строят магистрали, а не благоустрояват железниците, които вредят по-малко на околната среда. Отговарят им все по-яростни противници на Грета, които вече имат в ръцете си доказателство, че не всичко, което младата шведка казва, е истина. Някои от хората даже подчертават, че от снимката на Грета се вижда ясно, че влакът не е препълнен, щом има място за целия ѝ багаж и самата нея на пода, а и наоколо не се виждат никакви хора.