Лю Сяобо
Лю Сяобо / Guliver/Getty Images
Лю Сяoбо беше политическа пионка на Запада, писа китайският в. "Глобал таймс", докато целият свят изказва почит към паметта на покойния дисидент, предаде Асошиейтед прес.

"Животът на Лю Сяобо беше трагичен, защото той се опита да се противопостави на основната част от обществото в Китай, разчитайки на подкрепа от Запада, и то тъкмо когато страната преживява най-бързия растеж за последното десетилетие", се казва в редакционна статия, озаглавена "Лю Сяобо: жертва, заблудена от Запада".

Почина нобеловият лауреат и борец за права и свободи Лю Сяобо

"Последните му дни бяха политизирани от чуждестранни сили, те използваха болестта му като инструмент, за да подобрят имиджа си и да демонизират Китай. Западът създаде около него ореол, който няма да е траен. Като му даде Нобелова награда, Западът си "присвои" Лю. Само че Западът създава ореол само около онези, от които има полза", заключава вестникът.
Говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан заяви, че Лю е бил осъден престъпник и че китайските медицински институции са положили всички усилия за лечението му. "Китай е страна, в която се спазва върховенството на закона. Случаят е вътрешен въпрос на Китай и други държави не трябва да правят неуместни изявления. Призоваваме съответните страни да зачитат съдебния суверенитет на Китай и да не се намесват в китайските вътрешни работи в този конкретен случай", добави китайският представител, цитиран от Ройтерс и ДПА.

Лю Сяобо
БГНЕС

Вниманието на правозащитниците сега е насочено към вдовицата на дисидента Лю Ся, отбелязва Ройтерс. Приятели на семейството заявиха днес, че все още не могат да се свържат с нея. Лю Ся, която страда от депресия, се намира практически под домашен арест от 2010 г., когато съпругът й получи Нобелова награда.
Групи за защита на човешките права и западни правителства призоваха китайските власти да позволят на вдовицата и на останалите членове на семейството му да пътуват свободно. Върховният комисар на ООН за правата на човека Зеид Раад ал Хусейн също призова Китай да гарантира свободата на движение на Лю Ся и да й позволи да замине за чужбина, ако пожелае. Ху Цзя, дисидент и приятел на семейството, заяви че трябва да се положат усилия и за освобождаването на Лю Хуей, по-малкия брат на Лю Ся, съден на 11 години затвор за измама през 2013 г., който е много близък с нея.
БТА