/ Thinkstockphotos
Индийската полиция обяви днес, че е арестувала 23-ма души, обвинени в линчуването на петима мъже този уикенд. Става дума за случай на насилие вследствие на неверни слухове, разпространени в приложението "Уотсъп", предаде Франс прес.

Повече от 25-ма души са били убити в Индия през последните месеци при прояви на колективна агресия, провокирани от "фалшиви новини" за предполагаеми похитители на деца, твърдят местни медии.

Индийци измъкнаха обвинен в изнасилване от затвора и го линчуваха

В окръга Дула на щата Махаращра в Западна Индия, разположен на 300 км североизточно от икономическата столица Мумбай, осем мъже бяха нападнати от тълпа, след като един от тях бил забелязан от местните жители да разговаря с дете, докато двамата слизали от автобус в близост до селището Раинпада.

Трима от пострадалите успели да избягат, но другите петима били отведени до мястото, където се събира съветът на селището и били пребити до смърт. Силите на реда съобщиха, че продължават разследването, след като на видеоклипове са идентифицирали предполагаемите извършители.

Отвличанията на деца са истински бич за населението в Индия, близо 90 000 деца изчезват всяка година.

Въпреки това неоснователните слухове, които се разпространяват още по-добре заради новите средства за комуникация, масово използвани от индийците, доведоха до колективна истерия, отбелязва Франс прес.

Жертвите са най-често непознати на съответното място лица, възприети от местните жители за похитители.
БТА