Лидерът на Чечения: Братът на Умаров е организатор на нападението в Грозни
Лидерът на Чечения: Братът на Умаров е организатор на нападението в Грозни / снимка: БГНЕС

Проруският лидер на Чеченската република Рамзан Кадиров назова организатора на вчерашното нападение срещу групата пътни полицаи в Грозни и последвалото завземане от терористите на сградата на Дома на печата в центъра на града. Според него това е братът на ликвидирания главатар на нелегалните чеченски банди Доку Умаров - Ахмат, предаде ТАСС.

"Има доказателства, че братът на Умаров е финансирал, организирал и носи отговорност за случилото се. Руските правоохранителните органи трябва да изискват предаването му от турските власти", заяви Кадиров пред журналисти в Грозни.

Според него Ахмат Умаров е излъгал 11-те бандити, проникнали в Грозни. Било им казано, че задачата им е да се промъкнат в града, да открият стрелба и да убиват полицаи, като им било обещано също така, че после към тях ще се присъединят други 400 съмишленици, които уж се намирали в Грозни.

Кадиров наблегна на факта, че нападателите са били само 11 души. Всички те са унищожени при антитерористичната операция, а после са били разпознати.

Чеченският президент написа в една от официалните си страници в социалните мрежи, че отсега нататък семейството на всеки подобен нападател, извършил убийство, ще бъде изгонвано от Чечения без право на завръщане, а домът му ще бъде сринат до основи. "Това трябва да знаят всички, преди да вдигнат оръжие срещу сътрудник на полицията или друг човек. Няма да позволя на никого да пролива кръв тук", подчерта Кадиров.

Днес той проведе в Грозни съвещание с министрите, районните лидери и началниците на местните полицейски управления. Там президентът поставил това "изключително рязко, но справедливо условие".

Източник: БТА