Лидери на опозицията в Киргизстан бяха обвинени в опит за преврат
Лидери на опозицията в Киргизстан бяха обвинени в опит за преврат / снимка: Reuters

Киргизстанският опозиционен лидер Урмат Бариктабасов и над 20 негови поддръжници бяха задържани днес по подозрение, че планирали преврат, предаде Ройтерс, като се позова на изпълняващата длъжността президент Роза Отунбаева.

"Това беше още един опит за дестабилизиране на ситуацията в страната", каза Отунбаева, цитирана от ИТАР-ТАСС. Тя отбеляза, че операцията за сваляне на властта е била добре финансирана и че при пресичането й никой не е пострадал. "Положението в Бишкек сега напълно се контролира от властите", добави президентката.

В Бишкек и покрайнините му днес имаше масови акции срещу поддръжниците на политика Урмат Бариктабасов и стълкновения между тях и силите на реда. С помощна на специални средства милицията и военнослужещите успяха да разпръснат тълпите.

Според директора на държавната Служба за национална сигурност Кенешбек Душебаев финансирането на опитите за сваляне на властта е дело на членове на семейството на бившия президент Курманбек Бакиев, пише БТА. "Известно ни е кой, как и колко пари е дал за това", каза той. Душебаев съобщи, че са задържани 27 души и е иззето огнестрелно оръжие.

Няколко хиляди души се събраха на митинг днес в подкрепа на Бариктабасов, а стотици бяха блокирани в източния край на града, където впоследствие избухнаха сблъсъци с милицията.