Либия разследва петролни споразумения, вероятно повлияни от Сейф ал Ислам Кадафи
Либия разследва петролни споразумения, вероятно повлияни от Сейф ал Ислам Кадафи / снимка: Reuters

Либия разследва чуждестранни петролни компания за минали връзки с бившето правителство на Муамар Кадафи, съобщи Салем Канан, член на петролната комисия към управляващия Преходен национален съвет (ПНС), цитиран от Ройтерс.

Канан посочи, че неговата комисия е получила информация от хора, работили в енергийния сектор по времето на Кадафи, според която има причини за съмнения около сключените навремето договори. Той каза, че правителството е изискало документи от либийската Национална петролна корпорация (NOC), която се занимава с договорите между частни компании и държавата.

"Съществуват известни подозрения, че някои договори между петролната корпорация и чуждестранни компании може да са повлияни от Сейф ал Ислам Кадафи", изтъкна Канан пред Ройтерс.

Сейф ал Ислам е един от синовете на бившия либийски ръководител. Той е задържан в Либия, като либийските власти и Международният наказателен съд искат той да бъде изправен пред съда.

Завършил лондонския Институт по икономика, Сейф ал Ислам и неговите сътрудници представляваха важни контакти в Либия за много западни правителства и компании, отбелязва Ройтерс.

През октомври Либия обеща да направи проверка на всички петролни споразумения от времето на Кадафи.

В. "Уолстрийт джърнъл" съобщи по-рано, че властите в САЩ и Либия разследват петролни компании, сред които гиганти като италианската Ени (Eni) и френската Тотал (Total), за минали връзки с режима на Муамар Кадафи.

Либийската главна прокуратура проверява възможни "финансови нередности", допуснати от чуждестранни и либийски представители в Либия, посочва заместник-главният прокурор Абделмаджид Саад пред изданието. Главна прокуратура е поискала писмено през март отговорникът за одита на Националната петролна корпорация да й предостави различни документи.

В писмото се искат документи за трансакции със суровинния гигант Гленкор (Glencore) и с Витол (Vitol) - най-големия посредник на световните петролни пазари.

Разследването се отнася за периода по време на режима на Кадафи, но и по време на гражданската война и след нея.

Директорът по продажбите на либийската Национална петролна корпорация Ахмед Шауки потвърди пред "Уолстрийт джърнъл", че се води разследване на компанията, уверявайки, че тя е предоставила всички искани документи "съгласно закона".

Според изданието американският борсов регулатор - Комисията за ценни книжа и фондови борси (КЦКФБ) - също е отправила запитвания до Ени и Тотал за операциите им в Либия, а през февруари документация за дейностите в Либия е искана и от американската петролна компания Маратон ойл корп. (Marathon Oil Corp.).

В годишната си декларация до КЦКФБ италианската компания Ени, която е основен чуждестранен петролен оператор в Либия посочва, че американското разследване се отнася за периода от 2008 до началото на 2011 година по отношение на някои "неправомерни плащания на либийски представители, които може да са извършени в нарушение на американския закон за корупцията в чужбина".

Според Абделмаджид Саад, цитиран от финансовото издание, при установяване на незаконни дейности въпросните компании могат да бъдат глобени със сума поне два пъти по-голяма от загубите, понесени от либийската страна. Евентуална осъдителна присъда би се отразила и на възможността им да получават нови договори, изтъква той.