Либийци и чужденци търсят съкровището на Кадафи
Либийци и чужденци търсят съкровището на Кадафи / снимка: БГНЕС, архив

Либийските и чуждестранни специални служби, както и американски частни охранителни агенции издирват кюлчета злато, бижута и значителни суми пари в брой, които привърженици на полковник Муамар Кадафи са скрили. Това съобщава алжирският в. "Ел-Хабар".

Според изданието след падането на Триполи близките на полковник Кадафи изнесли от града злато, бижута и пари в брой, за да ги скрият в либийската пустиня. Става въпрос за четири тона злато и значителна сума пари в брой, равняваща се на между 200 и 500 милиона долара. Тези пари били предназначени за финансирането на войната срещу новите либийски власти и техните западни съюзници.

Според някои източници съкровището може да се намира в пустинната област Ал-Хамада Ал-Хамра в Западна Либия, близо до границите с Алжир и Тунис, посочва БГНЕС. Изданието съобщава, че специалните служби на Нигер са арестували двама либийци, опитващи се да влязат на територията му. Те признали, че работят за американска охранителна агенция, издирваща съкровището на Кадафи.

Либийците имали за задача да издирят бивш офицер от специалните служби на покойния либийски лидер, отговарящ за запазването на съкровището, който можело да знае къде е скрито то. Алжирският вестник пише още, че френските специални служби също търсят съкровището на Кадафи, тъй като се опасяват, че то може да попадне в ръцете на терористи.