/ Getty Images
Откриването на Игрите в Токио е на 23 юли
Едно от най-големите, престижни и чакани спортни събития - Летните олимпийски игри, ще бъдат открити в Токио с официална церемония на 23 юли. За първи път Игрите ще протекат при една по-различна обстановка заради COVID пандемията. Заради коронавируса големият спортен форум беше отложен миналата година и дори имаше вероятност да не се проведе и тази. За щастие на много спортисти все пак Олимпиада ще има!

Getty Images

COVID пандемията и Игрите

Getty Images

Случаите с инфектирани жители на Токио продължават да нарастват и доближиха 2000 на дневна база за първи път от началото на годината. Градските власти обявиха, че през последното денонощие са регистрирани 1979 заразени, въпреки че тежките случаи са само 65. Добрата новина е, че в този период няма нито един починал от коронавирусното заболяване. Токио постави рекорд по инфектирани за денонощие на 7 януари с 2520, но сега увеличението на болните от коронавирус на седмична база е с над 155 процента, което подсказва, че границата от 2 хиляди по всяка вероятност ще бъде премината още утре в деня на официалното откриване на лятната Олимпиада. Японската столица е в четвърта степен на извънредно положение до 22 август, което е две седмици след края на Игрите, а на местните жители са наложени редица ограничения. Не случайно над 2/3 от гражданите на Токио са против провеждането на Олимпиадата заради големия брой чужденци, които пристигнаха в страната за състезанията. Опасенията на местните са, че именно чужденците ще пренесат новите щамове на Ковид-19 и ще допринесат за разпространението на заразата. Японските власти полагат огромни усилия за превенция на инфекцията, в това число стриктно следене за спазване на карантината на гостите на страната и придвижване само в разрешените "балони", както и регулярни тестове на всички пристигащи във всеки от първите четири дни от престоя в града, но въпреки това от 1 юли насам 91 души, ангажирани в Олимпиадата, са дали положителни проби за коронавирус. 39 от тях са чужденци, сред които 8 са спортисти.

Положителни COVID тестове 

iStock/Getty Images

Една от големите надежди на Великобритания за спечелване на олимпийски медал Амбър Хил е принудена за пропусне Игрите в Токио заради положителна проба за COVID-19. Стана ясно, че и спортистите от Гвинея няма да участват а Олимпийските игри заради притеснения от COVID.
Делегацията на африканската страна, която включваше петима състезатели в четири вида спорт, няма да пътува за японската столица.

Състезателки от Нидерландия също са дали положителни тестове за коронавирус днес, часове преди началото на Олимпиадата.

Чешкият олимпийски комитет призна, че по време на полета на спортистите от Прага до Токио на борда на специалния полет не са спазени санитарни и епидемиологични стандарти, което може да доведе до заразяване на спортисти с коронавирус. Лекарят на чешкия олимпийски отбор Властимил Ворачек, който отказа да бъде ваксиниран срещу коронавирус, може да е заразил някои от членовете на екипа. Ворачек стана първият чех, диагностициран с коронавирус на Олимпийските игри по време на ежедневните тестове. В момента състезателят Онджей Перушич и треньорът на отбора по плажен волейбол Симон Наус, както и представителят на тенис на маса Павел Сиручек също са с положителни резултати. В самолета те седяли близо един до друг.

Руските спортисти са сред най-тестваните в навечерието на Олимпийските игри, предвид мащабните допингови скандали в страната, които помрачиха предишните олимпиади, съобщиха от Международната агенция за тестове. На руските спортисти е забранено да участват на Олимпийските игри в Токио с тяхното знаме и химн, а вместо това се състезават под флага на Руския олимпийски комитет след поредица от допинг скандал, който разтърсиха световния спорт.

Освен това, дни преди официалното откриване на игрите, още двама чуждестранни спортисти от олимпийското село са дали положителни проби. Имената на инфектираните не се уточняват. Така общият брой на заразени с коронавирус, свързани с Олимпиадата в Япония, нарасна до 87 души. Статистиката се води от 1 юли, а в нея не са включени спортистите, които са дали позитивни проби по време на тренировъчните си лагери в Япония.
Токио е в извънредно положение заради епидемия.

Откриване на Летните игри

Getty Images

"Броят на официалните лица на церемонията по откриването ще бъде 950", каза представителят на организационния комитет в Токио Хидемаса.
На събитието ще присъстват държавните ръководители на 15 страни и международни организации. Церемонията по откриването на летните олимпийски игри в Токио трябва да протече по план, въпреки скандала с нейния директор. Кентаро Кобаяши, директор на церемонията по откриването на Игрите в Токио, подаде оставка по-рано днес след поредния скандал. Причината е видеозапис от 1998 година, в който той се подиграва с Холокоста.
Суга нарече ситуацията около режисьора на церемонията "неприемлива". А на 19 юли 52-годишният музикант Кейго Оямада, назначен от композитор на церемонията по откриването на Игрите, подаде оставка. Причината е цитати от интервю, което той дава на местно музикално списание през 1994 година, в което признава, че като ученик систематично се подиграва на съучениците си с увреждания.

Уволнения преди старта 

iStock/Getty Images

Директорът на церемонията по откриването на летните олимпийски игри в Токио, 48-годишният Кентаро Кобаяши, подаде оставка заради свое изказване отпреди 30 години. В мрежата се появи видеозапис на речта му през 1998 г., след което избухна скандал. По това време Кобаяши работи като част от комедийно дуо. В скеча си той предлага да се "поиграе в Холокостът" и започва да разпръсква изсечени от хартия мъже, представляващи жертви на геноцид. 

Удобства 

Getty Images

Жителите на Олимпийското село в Токио вече имат топла вода, която не е била достъпна в първите дни, разкри старши треньорът на руския женски отбор по хандбал Алексей Алексеев. След като се установиха в олимпийското село много руски спортисти се оплакаха от картонените легла, тясната тоалетна, липсата на хладилници, лошата диета и липсата на топла вода.
"Ние, треньорите, не се нуждаем от специални удобства. Топлата вода вече се появи, тя не беше достъпна само през първите два дни. Храната ни устройва. Но най-важното е спортистите да се чувстват комфортно. Единственото е, че няма телевизор и хладилник", каза Алексеев.

Допинг проби

iStock/Getty Images

Международната агенция за тестове планира да вземе общо 5000 проби по време на Игрите, от които 1500 извънсъстезателни и 3500 по време на стартовете. Около 11 000 спортисти ще участват на Игрите.

Гости 

Getty Images


Американската първа дама Джил Байдън пристигна в Япония начело на дипломатическата делегация на САЩ на олимпийските игри в Токио. По-късно днес съпругата на американския президент Джо Байдън е поканена на вечеря с японския премиер Йошихиде Суга и съпругата му Марико Суга в японската столица. Джил Байдън пристигна за церемонията по откриването на игрите, но се очаква тя да използва посещението си, за да обсъди с японския премиер въпроса за ваксините.

От българска страна министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов ще присъства на официалната церемония по откриването и ще изрази подкрепата си към българските олимпийци на най-висшия спортен форум на планетата. Министър Кузманов ще има официална среща с Коичи Хагиуда - министър на образованието, културата, спорта, науката и технологиите на Япония, на която ще бъдe обменен опитът на двете държави в областта на политиката за младежта и спорта и ще бъдат обсъдени възможностите за бъдещо сътрудничество.
Българският спортен министър ще участва в онлайн среща с представители на шестте японски града - домакини на спортни лагери за подготовка на български олимпийски състезатели.

България в Токио

Getty Images

България ще бъде представена от 42-ма състезатели в 14 вида спорт - бадминтон, бокс, борба, вдигане на тежести, гимнастика, джудо, кану-каяк, карате, лека атлетика, плуване, спортна стрелба, ловна стрелба, тенис на маса и художествена гимнастика. Българските спортисти са спечелили 37 квоти за Игрите в тези спортове. Вчера нашата делегация отпътува за японската столица с очаквания за медали...