/ БГНЕС, архив
Скоро компаньонът ще реди кубче на Рубик и ще проведе експерименти с кристали
Роботът-компаньон Симон (Crew Interactive MObile CompanioN) успешно премина през първия си изпитателен етап в космоса, предаде ТАСС.
 


Симон е извършил серия от завъртания и движения в различни посоки, за да бъде тествана неговата автономна навигация. Той успешно е разпознал лицето на германския астронавт Александер Герст, който е ръководил тестването.

„Летящият мозък“ Симон ще помага на астронавтите на МКС (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Летящият мозък", както Симон е наричан от създателите си, е установил визуален контакт с Герст, снимал го е и е записал видеоклипа.
 


Тестването е продължило час и половина в модула "Кълъмбъс" на Международната космическа станция (МКС). Успешно са тествани и ултразвуковите датчици, които способстват за пространствената ориентация на робота.
 


Симон е разработен съвместно от европейската компания "Еърбъс" и Германския аерокосмически център, а изкуственият интелект IBM Watson е създаден от IBM. Роботът представлява сфера, специално програмирана да следва и да контактува с астронавта. Целта е да се проследи взаимодействието на човека с робота в космоса. Създаден е посредством 3D-печат и притежава изкуствен интелект.
 


Роботът може да преобразува звукови команди в текстов формат и да ги анализира. Данните се предават чрез wi-fi. Той може да се ползва и като "умна" летяща камера. Симон е способен и да разбира контекст и да води динамичен диалог с човека.
 


Тестването на Симон ще продължи още шест месеца, успоредно ще се надгражда и интелектът на робота. Под командите на Герст роботът-компаньон ще реди кубче на Рубик и ще проведе експерименти с кристали, както и сложен медицински опит. В бъдеще Симон ще помага не само при изпълнението на рутинни задачи, но и благодарение на своята способност за обучение, ще предлага самостоятелни решения.
БТА