/ Guliver/Getty Images
Американската компания „Спейс Екс” изстреля товарния кораб „Дракон” към Международната космическа станция (МКС). Освен полезен товар, корабът ще достави на станцията робот с изкуствен интелект и мишконавти, съобщават световните информационни агенции. Корабът с 2700 кг полезен товар, основно провизии и материали за научни експерименти, беше изстрелян с ракета-носител „Фалкон-9” от Кейп Канаверал, Флорида.
 
Това е 15-ата мисия за доставка на товар на космическата станция, осъществена с помощта на „Дракон”. Товарният кораб трябва да се скачи с космическата станция на 2 юли. Освен провизии и материали за научни експерименти, „Дракон” ще достави на станцията робот, надарен с изкуствен интелект, и "сюрия" мишконавти.
 
Интерактивен робот помощник за пръв път ще се появи на МКС

Роботизираният компаньон Симон (Crew Interactive MObile CompanioN) е съвместен проект на Германския аерокосмически център и „Еърбъс” с изкуствен интелект, разработен от Ай Би Ем. Симон е вдъхновен от научнофантастична комиксова поредица от 40-те години на миналия век, в която наподобяващ мозък робот на име Професор Симон се изявява като ментор на астронавта Капитан Фючър.
 
За разлика от предшественика си Робонавт на НАСА, Симон е считан за пионер, защото разполага с изкуствен интелект. Почитателите на научната фантастика, които се притесняват, че той може да „побеснее” като компютъра ХАЛ от филмовата класика „2001: Космическа одисея” (1968) на Стенли Кубрик, вероятно ще се успокоят от думите на проект мениджъра Кристиан Караш от Германския аерокосмически център, цитиран от АП: „Симон е дружелюбен тип, а и има бутон за изключване”.
 
Окачествен като „летящ мозък” от създателите си, Симон е с формата на топка, специално програмирана да се носи в условията на гравитация и да следва германския астронавт от Европейската космическа агенция Александър Герст.
 
Симон ще може да общува и с останалите членове на екипажа, но задачата му е да работи основно с Герст, чиито лице и глас са заложени в паметта му. Всичко, което германският астронавт трябва да направи, за да привлече вниманието на роботизирания компаньон, е да го повика по име. Двамата ще общуват на английски - официалния език на станцията. Фронталната камера на Симон ще му позволява да разбере дали именно Александър Герст го е призовал.
 
От Германския аерокосмически център са планирали три експеримента, за да се провери до каква степен роботизираният компаньон е полезен за астронавтите. По време на пребиваването си на станцията Симон ще придобива нови знания, докато помага в задачите, и ще „поумнява”. Специалистите обясняват, че са избрали топка с екран вместо хуманоидно лице за Симон, за да не изглежда смущаващ или дори зловещ. Роботизираният компаньон, изработен от пластмаса и метал, е идеално кръгъл и няма да представлява заплаха за астронавтите или оборудването на космическата станция.
 
Проектът на стойност около 5 млн. евро и разработван в продължение на две години цели да повиши ефикасността на астронавтите - ключово изискване за бъдещи пилотирани мисии до Луната, Марс или по-далечни дестинации. Една от целите е да се провери и дали изкуственият интелект може да допринесе за намаляване на нивата на стрес сред членовете на екипажа.
 
Освен Симон към екипажа на Международната космическа станция ще се присъединят и 20 мишконавти. Два „комплекта” генетично идентични мишки ще "продължат делото" на бившите астронавти - еднояйчните близнаци Скот и Марк Кели.

В рамките на безпрецедентен сравнителен експеримент Скот Кели прекара на станцията една година, докато брат му Марк Кели беше наблюдаван на Земята. Целта на изследването на беше да се проучат физиологичният и психологичният ефект от продължителното пребиваване в космоса. По подобен начин ще бъдат наблюдавани мишконавтите и техни близнаци, които се намират в лаборатория на НАСА.
 
БТА