/ Guliver/Getty Images
Европейският концерн "Еърбъс" и компанията Ай Би Ем представиха първия интерактивен мобилен помощник за космонавти, който се казва CIMON (Crew Interactive MObile companioN), предаде ТАСС.
 
Роботът с тегло около 5 кг ще бъде доставен на Международната космическа станция (МКС) този месец.
 
Белият дом иска Международната космическа станция да бъде приватизирана

Той е създаден от пластмаса и метал с помощта на триизмерно принтиране. CIMON ще извърши първия си полет към МКС през март 2018 г. и ще бъде тестван от германския астронавт Александър Херст по време на мисия на Европейската космическа агенция от юни до октомври т.г.
 
САЩ спира финансирането на НАСА за Международната космическа станция

На 21 март от космодрума Байконур е планиран стартът на пилотирания кораб "Союз МС-08" към станцията. С кораба натам ще се отправят руският космонавт Олег Артемиев и двама астронавти от НАСА - Андрю Фойстел и Ричард Арнолд. Херст ще тръгне за МКС заедно с руски космонавт и американска астронавтка на борда на пилотирания кораб "Союз МС-09", чийто старт е планиран за 6 юни.
 
Лунно селище може да е наследникът на МКС

Както уточниха от "Еърбъс", роботът ще използва технология за изкуствен интелект Watson AI на Ай Би Ем. Благодарение на наличието на "лице", глас и изкуствен интелект той може да стане пълноценен "колега" на космонавтите.
БТА