Сергей Лавров
 Сергей Лавров / БГНЕС
Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Западът не спазва обещанието си да помогне на руския износ на храни и торове да достигне световните пазари, което повдига потенциални въпроси относно ангажимента на Русия към историческото споразумение за зърното, сключено с Украйна.

Лавров заяви, че Западът не е смекчил санкциите, за да улесни Русия в изпращането на селскостопанските ѝ продукти в чужбина. Москва разглежда този ангажимент като ключова част от споразумението от юли, сключено с посредничеството на ООН и Турция, за прекратяване на блокадата на украинския износ на зърно от южните пристанища на страната и за облекчаване на надвисналата световна продоволствена криза, съобщи "Ройтерс".

"Нашите западни колеги не правят това, което ни беше обещано от генералния секретар на ООН", заяви Лавров на пресконференция в Москва.

"Те не вземат решения за премахване на логистичните санкции, които възпрепятстват свободния достъп на руското зърно и торове до световните пазари."
Москва твърди, че западните санкции затрудняват организирането на превоза и застраховката на нейните товари, въпреки че не са пряко насочени към износа на храни и торове.

Лавров заяви, че е в контакт с ООН и оказва натиск върху световния орган да гарантира, че западните държави ще спазят своята част от споразумението за зърното.

Споразумението остава единственият значителен дипломатически пробив в шестмесечната война, започната от Русия срещу Украйна.