Лавров обсъди с представители на сирийската опозиция прекратяването на огъня
Лавров обсъди с представители на сирийската опозиция прекратяването на огъня / Reuters

Изпълнението на плана на Кофи Анан и прекратяването на огъня в Сирия бяха главните теми на разговорите между руския външен министър Сергей Лавров и делегацията на "вътрешната" сирийска опозиция. Това съобщи за ИТАР-ТАСС представителят на Националния координационен комитет за демократични промени Абдулазис ал Хаир.

Ал Хаир определи срещата в Москва като "много успешна". "Обсъдихме какво може да направи Русия за изпълнението на "пътната карта" на специалния пратеник на ООН и Арабската лига и за прекратяването на огъня," отбеляза пратеникът на сирийската опозиция. На срещата е бил засегнат и въпросът за бъдещето на президента Башар Асад. "Този въпрос трябва да се обсъжда на по-късен етап. Най-важното сега е да бъде прекратен огънят," подчерта Ал Хаир, цитиран от БТА.

Руското външно министерство от своя страна посочи, че "страните изразиха задоволство от съвпадението в подходите им за недопустимостта на външна и особено на военна намеса в събитията в Сирия, както и на разпалването на междурелигиозни вражди. Изразено бе общо мнение, че параметрите на уреждането на конфликта в Сирия трябва да се определят изключително от сирийския народ чрез широк национален диалог и демократични процедури, отговарящи на интересите на всички сирийци."