Лавров: Напрежението на Балканите се покачва, ЕС трябва да помогне за намаляването му
Лавров: Напрежението на Балканите се покачва, ЕС трябва да помогне за намаляването му / БГНЕС

Напрежението на Балканите рязко се увеличава и Европейският съюз трябва да помогне за успокояване на обстановката там, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс. На пресконференция днес Лавров каза още, че не бива етнически албански сили да присъстват в населените със сърби райони в северната част на Косово.

Европейските лидери: Русия иска да отслаби ЕС

Всички разбират, че не трябва да се допуска избухване на въоръжен конфликт, изтъкна още външният министър, цитиран от РИА Новости. Що се отнася до влака Белград - Косовска Митровица, веднага след тези събития ми се обади сръбският външен министър Ивица Дачич. Анализирахме какво всъщност се е случило. Мога да кажа само едно - ЕС трябва да успокои тази ситуация и да направи така, че да се спазват споразуменията между Белград и Прищина, постигнати с посредничеството на Брюксел", каза Лавров, цитиран от Спутник.

Сергей Лавров шокира водеща на CNN с избора си на думи (ВИДЕО)

Ръководителят на руската дипломация посочи, че съгласно тези споразумения свободата на движение на хора не трябва да се ограничава и в Северно Косово, където живеят сърби, не трябва да има албански силови структури. Смятам, че в този случай бяха нарушени поне няколко от тези договорености, заяви руският министър. Надявам се, че този път всички разбират необходимостта да се избегне въоръжен конфликт, изтъкна той.

Лавров: Русия няма намерение да изостря отношенията със САЩ

По думите на Лавров изострянето се създава от политиката на онези, които на всички балкански народи налагат така наречените европейски ценности в нова съвремененна постхристиянска опаковка.

По повод на ситуацията в Босна и Херцеговина Лавров отбеляза, че Русия неведнъж е напомняла на западните партньори, че вече става "неприлично" да се запазва апаратът на така наречения върховен представител, който има правата на генерал-губернатор и може да наложи на трите съставни народа всякакви решения. Това предизвиква раздразнение, обясни Лавров.

Лавров: Днес няма предпоставки за нова студена война

Външният министър коментира отново обвиненията за кибератаки от страна на Русия. По негови думи доказателствата за такива са изсмукани от пръстите.

Източник: БТА