Лавров: Днес няма предпоставки за нова студена война
Лавров: Днес няма предпоставки за нова студена война / БГНЕС

В света няма предпоставки за нова студена война, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Много е трудно естествено да сравняваме двете ситуации (днешната и отпреди половин век), те са коренно различни. Не виждам обаче предпоставки да стане реалност второ издание на студената война", каза първият дипломат на Русия. Той говори пред студенти от Московския държавен институт за международни отношения.

Столтенберг: НАТО не иска Студена война, а диалог с Русия

Западните партньори на Русия според него "грубо са нарушавали и продължават да нарушават политическите си ангажименти" към сигурността в Европа. Затова Москва вече няма да може да работи както обикновено, "нито със САЩ, нито с ЕС, камо ли пък с НАТО", увери Лавров. Той обаче заяви, че Русия ще е готова да работи с всеки нов лидер на САЩ, комуто е гласувано доверие на свободни демократични избори.

Въпреки нееднократните напомняния на Русия САЩ не проявиха интерес към предложението й за консултации с оглед сътрудничество за гарантиране на кибернетична сигурност, посочи Лавров.

Войната на бъдещето вече започна

Осемдесет на сто от населението на планетата живеят в страни, които споделят подходите на Русия и се стремят към справедливост в световните дела. "Никой не ни е обърнал гръб. Просто е смешно да се говори за някаква изолация" на Руската федерация. А "огромното мнозинство от държавите" в света не споделят подходите на Запада на международната арена, заяви той. Азиатско-Тихоокеанският регион "още дълго време ще остане локомотив на световното икономическо развитие" докато най-големият търговски партньор на Русия - ЕС, "постепенно губи позиции", констатира руският външен министър.

Русия няма намерение да се лута между Европа и Азия и ще поддържа самостоятелен, многовекторен курс във външната си политика, добави той. Използвайки захлаждането между Русия и ЕС, САЩ се опитват да натрапят на европейците своя втечнен природен газ, за който е необходима твърде скъпа инфраструктура. Щом веднъж я построят, вече ще е трудно да се отърват от нея, отбеляза руският държавник.

Путин призова ЕС да подобри отношенията с Русия въпреки санкциите

Ситуацията в Украйна е много тежка - конфликтът в тази страна демонстрира, че днешната структура за евроатлантическа сигурност е в криза, продължи Лавров. Той повтори руската позиция, че присъединяването на Крим към Русия е извършено според нормите на международното право, и заяви, че няма правни проблеми Западът да признае влизането на Крим в състава на Русия. Западните страни обаче нямат политическа воля да го сторят, затова пък "имат очевидно политическо желание да използват ситуацията" за възпиране на Русия, каза шефът на московската дипломация.

Русия не вижда алтернатива на договореностите от Минск за уреждане на конфликта в Украйна. Неизпълнението им, прикривано с неубедителни извинения, не прави чест на Киев, нито на Париж и Берлин, подчерта Сергей Лавров.

Американците започват битка за Крим

ООН все още не е много активна в организирането на междусирийски политически диалог, но това трябва да стане възможно най-бързо, изтъкна той.

Накрая Лавров изрази надежда, че съвременното поколение, което обича да лови покемони и се увлича по социалните мрежи, няма да изгуби способността да общува с хората очи в очи. "В последните години ние се убедихме, че никакви информационни и комуникационни технологии, дори и най-съвременните, не могат да заменят разговора очи в очи", каза Лавров, цитиран от ТАСС.

Източник: БТА