Лавров и Кери не се разбраха за Украйна, САЩ налагат визови ограничения
Лавров и Кери не се разбраха за Украйна, САЩ налагат визови ограничения / Guliver/Getty Images

Не е постигнато никакво споразумение със САЩ за Украйна, съобщи руският външен министър Сергей Лавров след срещата си с американския държавен секретар Джон Кери в Рим.

"За момента не можем да обявим на международната общност, че сме постигнали споразумение. Договорихме се да проучим още идеите, които днес ми представи Джон Кери, относно предприемането на конкретни мерки", заяви Лавров.

Той допълни, че ще уведоми президента Владимир Путин за разговора си с американския си колега след завръщането си в Русия. "За нас най-важното е, подчертавам го, да се спазват споразуменията от 21 февруари, най-вече реформата на конституцията, формирането на правителство на националното единство, организирането на избори след конституционната реформа", допълни руският външен министър.

Лавров и Кери се срещнаха в рамките на международна конференция за Либия. Това е третата им среща за два дни, посветена на кризата в Украйна, отбелязва БГНЕС.

По-рано днес американският президент Барак Обама обяви серия от санкции за оказване на допълнителен натиск върху Москва. Те включват визови ограничения за определени високопоставени лица.

Лавров и Кери не се разбраха за Украйна САЩ налагат визови ограничения
netinfo

Засилвайки натиска върху Русия, САЩ наложиха визови ограничения и подготвят почвата за други потенциални санкции заради руската намеса на Кримския полуостров. Американският президент Барак Обама нареди забрана за издаване на визи "в отговор на продължаващото нарушаване от Русия на суверенитета на Украйна и на териториалната й цялост", съобщи Белият дом.

Обама нареди и блокиране на имуществото на някои официални лица. По думите на Лавров Кери го е уверил, че за момента няма списъци с руски високопоставени представители.

"Тази изпълнителна заповед е гъвкаво средство, което ще ни позволи да санкционираме хората, които са най-пряко свързани с дестабилизирането на Украйна, включително военната намеса в Крим, и не изключва възможността за още стъпки, ако положението се влоши", съобщи Белият дом.

Решението идва в отговор на установения фактически контрол от страна на Русия върху стратегически важния Кримски полуостров, където се намира Черноморският флот.

След нахлуването на полуострова Вашингтон обяви, че се оттегля от подготовката за срещите на Г-8 и предупреди, че се готви да наложи санкции на Москва, припомня БГНЕС. Други стъпки включват прекратяване на двустранните разговори за търговията и инвестициите, съобщи Белият дом.

"В зависимост от развитието на ситуацията САЩ са готови да обмислят допълнителни стъпки и санкции, ако е необходимо. Призоваваме Русия да използва възможността за разрешаване на тази криза чрез пряк и непосредствен диалог с правителството на Украйна", допълва Белият дом в комюнике.