/ iStock/Getty images
Латвийските власти спират да издават всички видове визи на руски граждани, включително хуманитарни, съобщи новоизбраният президент Едгарс Ринкевич.

Поради непредсказуемото развитие на вътрешнополитическата ситуация в Русия Министерството на външните работи информира, че от 26 юни 2023 г. дипломатическите и консулските представителства на Латвия в чужбина вече няма да приемат никакви заявления за визи от руски граждани, съобщи порталът “lsm.lv”.

Путин: Всеки шантаж и опит да се създаде вътрешен смут е обречен на провал (ВИДЕО)

Заявленията за издаване на визи, които са били приети в представителствата и чието обработване е започнало до 25 юни, ще бъдат обработвани до края.

Припомняме, че Ринкевичс обяви намерението да не се издават хуманитарни или други видове визи на руски граждани още през уикенда.

Издаването на латвийски визи на руски граждани беше преустановено още на 24 февруари 2022 г., когато Русия започна мащабна инвазия в Украйна. Тогава обаче беше направено изключение за случаи, свързани със специални хуманитарни съображения.

Латвия, заедно с Литва, Естония и Финландия, координира засилени мерки за граничен контрол на външната граница. При необходимост страните са готови да вземат съвместно решение за затваряне на границите с Русия и Беларус, Ринкевичс.
БГНЕС