/ iStock/Getty Images
Европейските газохранилища може да се окажат празни в началото на февруари 2023 г., пише испанският вестник La Vanguardia.

Според вестника 160-те склада, разположени в 18 държави, с почти 83% заетост, са достатъчни да покрият само 21% от годишното потребление в държавите членки на ЕС.

Обикновено в края на зимата запасите от газ представляват около 20% от максималния капацитет на хранилището, което позволява следващата зима да не се застрашават доставките.

Сега властите са изправени пред трудната задача да гарантират, че натрупаните досега резерви ще бъдат достатъчни за предстоящата зима. За целта те ще трябва да намалят потреблението на гориво и да преразпределят излишния газ, се казва в документа.

„Възможно е да се издържи до март 2023 г., но при условие, че Москва възобнови доставките на газ, макар и в малки количества“, се казва в публикацията.

Експертите не са сигурни дали Европа ще успее да постигне целта за намаляване на потреблението и дали разполага с инфраструктурата за разпределяне на ресурсите между страните, които се нуждаят от тях. „Ако се провали, основите на ЕС могат да се разклатят“, предупреждават те. 
БГНЕС